2012. január 25.

Kaja téma megint

Megint rá kellett jönnöm, hogy ez nekem nem megy. Amire ma rájöttem, hogy a gyerekem éhezik, és tulajdonképpen jó hogy nem halt még éhen :(
Amennyit eszik az semmi. Most turbózni kell, számolni a kalóriákat. Jelenleg napi 1000 kalóriát meg kell ennie, e helyett alig kap valamit :( (én hülye szerencsétlen, éheztetem a gyereket, szuper anya mi? és még így legyen testvér, na ja)
Most a konzerveket hagyom és igenis pepecselek, mérek, számolok, jegyzetelek. Van tápanyagtáblázatom, minden okosságom hogy a reflux mellett mit lehet enni. Jó lenne ha pl túrót ehetne, de egyenlőre még tejmentes diétán van :(

A főzelék sűrítéséhez azt mondták, hogy fordítva csináljam a rántást. A lisztet megbarnítom, leveszem a tűzről és így csepegtetek bele olajat és ez így mehet a kajába, így állítólag sokkal jobb. Oké, így lesz. Mehetnek a gabonák, natúr müzlik, tészta, rizs, gesztenye, húsok (csirke, hal, pulyka, kacsa, liba), zöldségek, gyümölcsök, barna vagy félbarna kenyér, zsemle. Citrusfélék nem mehetnek, tejek ügye nem, zsírosak nem.
Így válogatok majd össze olyat ami Fefe fejlődéséhez kell.

Totál béna vagyok :(

5 megjegyzés:

Südve írta...

Andi, és csak azt mondták meg, hogy mennyi kalória legyen, vagy azt is, hogy ezt mennyi húsból, gabonából, zöldségből, gyümölcsből kell összerakni?

Paku Andrea írta...

Kaptam egy tápanyagtáblázatot amiből számolgathatok, megy egy tájékoztatót hogy reflux esetén mit ne egyen és mit ehet. Ja meg egy olyan listát amin az 1-3 éves gyerekek étrendje van. Ebben le van írva mit kéne ennie.

Kenyér és cereáliák: naponta 1x, mondjuk fél szelet kenyér. Teljes kiőrlésű gabona, reggelire mondjuk gabonapehely.

Gyümölcs és zöldség: naponta 3x (mélyzöld és mélysárga színűeket naponta legalább 1x). egyszeri adag: 1db héjas vagy 15-20 dkg bogyós gyümölcs, 50-75 ml párolt zöldség vagy burgonya, 75-125 ml gyümölcslé.

Hús és alternatívák: húst naponta 1x, tojást hetente 3db. Egyszeri adag: 30-60 gr hús, 75-125 ml hüvelyes. Halat és baromfit, a zsírt eltávolítva a húsról.

Tej és tejtermékek: naponta 3x. Egyszeri adag 200ml tej, 25-30 g sajt. Mivel Fefe nem ehet tejet így ezt helyett a tápszer mehet.

Zsiradékok: naponta főzéshez, sütéshez, kenyérre kenve. Napi összmennyiség 2-3 teáskanál.

Fefe napi 3x eszik, igazán kis mennyiségeket. A reggeli és a vacsora kb 150 ml szokott lenni, ebéd kb 100ml. Na most agyalhatok mikor mit egyen. Túl sem akarom etetni mert ugye nem mozog, nem ugrándozik. Húst kap minden nap. Müzliket teszek vagy a reggelibe vagy a vacsorába. Gyümölcsöt is reggelibe vagy a vacsiba szoktam tenni. Inni alig iszik, jó esetben megiszik 150-200ml folyadékot ami általában víz, tea vagy tápszer.
Szóval marad 1 fő étkezés ami mondjuk zöldséges, húsos, hüvelyes valami.

Reni írta...

az ételpárosításról is mondtak valamit?
hogy mit mivel együtt és mit mivel ne? (mert az emésztés miatt nem mindegy)

Südve írta...

Azért napi három kajába ezt nehéz belesűríteni. :-( Nincs könnyű dolgod. :-(

Paku Andrea írta...

A párásításról nem mondott semmit, gondolom arra is majd nekem kell rájönnöm :( de írok neki e-mailt és megkérdezem, hátha tud jókat is mondani.
Te tudod, hogy mit mivel ne? Mit kell inkább főzni?

Könnyű dolgom az nincs :( de eszik amennyit eszik. A reggelibe tudok mondjuk müzlit, gabonát és gyümölcsöt tenni, a vacsiba is. Az ebédnél meg okoskodom. Sajnos nem hajlandó többet enni. Most a savlekötő jó, már nem öklendezi, remélem majd az étvágya is megjön. Elég lenne a pár falattal enne valamit 2 fő étkezés közben, de mostanában az ebéd és a vacsi között alszik. 6-7 körül kel, akkor kis mozgás, fürdés, vacsi, mese. Már nem fér bele több enni. De szerintem elég ennyi neki, hisz ha nem akar enni akkor nem éhes, legalábbis én így gondolnám .... :S