2012. január 28.

1-3 éves gyermekek étrendje

1-3 évesek étrendje

Energiaszükségelt: 1100-1300 kcal (kb. 102 kcal/testsúlykg)
Fehérjeszükséglet: 7-15%
Zsírszükséglet: 35%
Szénhidrátszükséglet: 50-60%
Folyadékszükséglet: 100-120 ml/tskg

A kisdedek napi étrendjét 5 alapélelmiszer csoportból kell összeállítani. Ha nem sikerül elérni, hogy minden csoportból minden nap fogyasszon, igyekezni kell, hogy legalább háromnaponként minden sorra kerüljön. Arra kell törekedni, hogy sokféle, különböző ízű, színű, konzisztenciájú, hőmérsékletű ételt ismerjem meg. Ideálisnak a napi ötszöri étkezést tekintjük.

-    Kenyér és cereáliák:
Ez a csoport energiát szolgáltat, de mint vitamin és ásványianyag forrás is jelentős. Fehérjetartalmuk is számottevő, és fontos szerepük van az élelmi rost ellátásban.
Fogyasztása: naponta egyszer
Egyszeri adag: fél szelet kenyér
A táplálkozási kockázat csökkenthető a teljes kiőrlésű gabona, vagy kis cukortartalmú reggeli gabonapehely  választásával
-    Gyümölcsök és zöldségek:
Fontos vitamin (A,C) és ásványianyag forrás. Keményítő – és cukortartalmuk energiát szolgáltatnak, élelmi rost tartalmuk nagy.
Fogyasztása: naponta háromszor (mélyzöld és mélysárga színűeket naponta legalább egyszer).
Egyszeri adag: 1db héjas vagy 15-20 dkg bogyós gyümölcs, 50-75 ml párolt zöldség vagy burgonya, 75-125 ml gyümölcslé
A táplálkozási kockázat csökkentése: a gyermek lehetőleg ne kapjon befőtteket és zöldségkonzerveket (magas cukor és sótartalom!), cukrozott gyümölcslevek helyett natúr változatokat igyon.
-    Hús és alternatívái:
Fehérjét, zsírt, vitaminokat és ásványianyagokat tartalmaznak. A legfontosabb vasforrás.
Fogyasztása: húst naponta egyszer, tojást hetente három darabot.
Egyszeri adag: hús 30-60 g, hüvelyesek 75-125 ml
A táplálkozási kockázat csökkenthető, ha eltávolítjuk a húsokról a látható zsírt. Több halat és baromfit kapjon a gyermek. A füstölt áruk fogyasztása nem javasolt. A felvágottak és húskonzervek só és zsírtartalma nagy.
-    Tej és tejtermékek:
Fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat, ásványianyagokat tartalmaznak. A legjelentősebb kalciumforrás.
Fogyasztása: naponta háromszor.
Egyszeri adag: tej 200ml, sajt 25-30 g.
A táplálkozási kockázat csökkentése: érdemes alacsony zsírtartalmú illetve cukortartalmú termékeket választani.
-     Zsiradékok (olaj, margarin, vaj):
Energiát szolgálnak, esszenciális zsírsavforrások.
Fogyasztása: naponta főzéshez, sütéshez, kenyérre kenve
Napi összmennyiség: 2-3 teáskanálnyi
A táplálkozási kockázat csökkenthető korszerű étkezési eljárásokkal, növényi zsiradékok használatával.

Nincsenek megjegyzések: