2011. április 8.

Szemészet

Ma voltunk a Sényi doktornőnél szemészeten.
Csepegtetve lett Fefe szemébe, hogy kitáguljon a pupillája. A doktornő meg akarta nézni a pupillareflexet, mert hogy mondtam hogy az van. Elkezdte lámpázni, de semmi. Nézett erősebb lámpát, de semmi. Jött a fényképező vakuja, de semmi, mire kiderült hogy ha tágítva lett akkor ne is akarjunk pupillareflexet. Mondhatom, hogy vért izzadtam hirtelen, hogy mi lett a szemével. ÁÁÁ Na a lényeg, hogy lát Fefe csak gyengén, és javul is a látása de kap szemüveget amivel jobban fog látni és az érdeklődése is jobb lesz. A fejlesztéseknél kell feltenni majd. Kell tovább lámpázni, pl karácsonyfaégőkkel jó közel, táblák is mehetnek és a Vakodában is majd ez alapján megy a fejlesztési terv. Meg is rendeltük az arany árában számolt keretet és a lencséket, összesen 28000Ft. Még jó hogy lehet kapni. Na mindegy a lényeg hogy ez remélhetőleg segít majd. Szeptemberben kell visszamenni kontrollra.
Amúgy egy nagyon kedves doktornőről van szó. Látszik rajta, hogy a gyerekeket is szereti és a szakmáját is. Ritka az ilyen.

7 megjegyzés:

Reni írta...

szia.
a Sényi drnő tényleg egy emberséges doki. úgy tudom 5 lánya van, és mind az 5 a látással foglalkozik!
Ha már a pupillatágítóra tágul a pupilla az már tök jó! (nincs lenőve).
hányas szemüveget kap?

Paku Andrea írta...

Szia!
2-es dioptriás szemüveggel indítunk, azt mondta a doki hogy ezzel segít a közelre látását.
Ha szemüveges marad akkor ezt is fel kell íratni a közgyógyra csak most nem akartam ez miatt húzni az időt. Nálunk amúgy is minden sokkal de sokkal lassabban halad mint bárhol :S

Sárának hányas a szemüvege?

Reni írta...

szia.
a 2-es, azt tök jó!
remélem kaptok neki keretet (Sára fejére nem tudtunk sehol venni), ha mégsem, szólj és adok kontaktot.
Sárának felnőtt méretű beépített műlencséje van, így neki most 10-es van, de kb 12 éves korára (ahogy "belenő" a szemlencséjébe) lesz közel 0-ás.

akinek alanyi jogon jár a közgyógy:
"Figyelem! Ha a közgyógyellátás iránti kérelmet az Szt. 50. § (1) bekezdése szerint nyújtják be (alanyi jogú közgyógyellátás), a 2. pontban foglaltakat (segédeszközök, pl szemüveg!!!) nem kell kitölteni."
Ezt nekünk sem mondták a szemklinikán (MERT NEM TUDTÁK), pedig Sárának alanyi jogon jár (szerintem nektek is), annak nem kell belevenni a közgyógy igénylésbe.

ellenkező esetben kell a keret és a lencse ISO kódja a szemklinikától! minket beszivattak ezzel!

Paku Andrea írta...

Kaptunk egy keretet, olyan műanyag féle, ez volt 17000 :S a lencsék nem voltak húzósak ehhez képes 3500/db körül volt.

Ezt a közgyógyot nem vágom. Nekünk most megint meg kell csinálni, mert ugye nyáron ellopták és le is járt. ha most megcsináltatom és menet közben jön valami új akkor mindig kell orvosi igazolást írni és emelik a keretet? Vagy hogy van ez?

Reni írta...

közgyógy:
ha amúgy le is járt, akkor újra be kell adni az igénylést az önkorm. jegyzőnek. kell hozzá orvosi igazolás is
+ még egy orvosi igazolás arról, ha a korábbi kerethez képest legalább havi 1.000FT-tal megnőtt a költség (úgy gyógyszer, új tápszer miatt). Csak az esetben számolnak új keretet. enélkül a régi keretet kapod vissza.

most újra fel kell venni rá az összes gyógyszerét, érdemes felíratni a TEVA 500mg rágó Cvitamint (mert az lehet), a popsikenőcsöt, a Maltofer cseppeket is, még ha nem is fogod kiváltani majd, de emelődjön a keret!!!

átküldöm a törvényt és az igénylőlapot.
nem tudom ki a dokid, a miénk nem tudta jól,el is szúrta nekem az egészet! (ha érdelek a sztori a közgyógy címkére kattintva elolvasgatod a blogon.)

ja és a szemüveg nem függ attól, h fenn van-e a közgyógy igénylésen (az alanyi jogon közgyógy járás miatt).
DE igen, kell h legyen érvényes közgyógykártyád, mert annak a száma alapján tudja a szemész felírni a szemüveget közgyógyos vényre. (nekünk arra ment, mégis mi is fizettünk érte!)
Sőt úgy hallottam, h 5 dioptria alatt el fogják róla venni a támogatást :-(

Névtelen írta...

Az én kislányom szemüveges.5,5-6 dioptriás +3 cilinderes (ez még hozzáadódik). Közgyógyra néhány ezer (talán 1500 Ft) támogatás lett volna CSAK! És igen, 5 dioptria felett adnak rá támogatást. Alatta nem.
Jaj de jó! Szerintem ezj jó hír. Lesz szép kis szemüvege!!:)))

Orsi írta...

Andi, Sényi doktornőnél mi is jártunk már így. Aztán amikor legközelebb mentünk hozzá, már én szóltam, hogy ne akarjon csepegtetni, mert pupillareflexet is fogunk nézni. Hihetetlen, hogy állandóan elfelejti! :)
Amúgy mi is szeretjük őt!