2014. szeptember 15.

Endokrinológia

Júniusban voltunk endokrinológiai vizsgálaton és kontrollon. Fefe nemi szerve nekikezdett a szőrösödésnek, ami érthető módon nem tűnt "normális" dolognak, így kértünk egy kivizsgálást. Meg is érkezett a lelet, kb 2,5 hónap csúszással (persze, semmi nem sürgős), és ebben számomra aggasztó értékek jöttek ki.
Azt, hogy a csont ásványi anyatartalom az életkorához viszonyítva határozottan csökkent, ezt tudtuk, ez sajnos évek óta így van, de minimális javulás látható az előző vizsgálatokhoz képest.
A csontkora jelenleg 2 év 8 hónap. Ez 1 év alatt több mint 1 év fejlődést mutat, ezt még nem tudom, hogy jó-e. 2012-ben volt 1 év 3 hónap, 2013-ban (1 év elteltével) volt 1 év 6 hónap, most meg hirtelen lett 2 év 8 hónap a csontkor. Egyenlőre ezt még nem tudtam kikutatni, hogy mit is jelent, októberben remélem erre is kapok megfelelő választ. Csontmagok érése egyenetlen. A csontok mésztartalma diffúzan csökkent.
A D-vitamin szintje alacsony, de végre nem kórosan alacsony, ez szuper.
A vérvizsgálat eredménye aggasztó (szerintem):
Androsztendion 5.8                               Referencia tartomány: 5-51
Dehidroepiandoszteron szulfát 16           Referencia tartomány: 185-390
17-OH Progeszteron 22,4                     Referencia tartomány: 10-100
Total Tesztoszteron 45                           Referencia tartomány: 200-980

(Alacsony a tesztoszteronszint heredaganat, terméketlenség, illetve a hipotalamusz megbetegedése esetén. Dehidroepiandoszteron szulfát alacsony szintje a mellékvesekéreg alul működését jelzi)

Hívtam a doktornőt (Tűzoltó utca) amint kézhez vettem a leletet (kb 3 hete), de szerinte semmi kóros nincs benne. Háááát, oké, de mitől van szőrzete a gyermekemnek, aki még csak 5 éves lesz.
A nővérkétől kértem időpontot, október végén megyünk.

Ma voltunk a Heim Pál kórházban urológiai vizsgálaton. Fefét még sosem vittük, így éppen időszerűvé vált. A doki szerint nincs urológiai teendő, de az biztos, hogy a herék és a pénisz mérete a korához képest jelentősen nagyobbak, endokrinológiai kontroll javasolt korai serdülés miatt.


Oké, merre tovább?, október még messze van.
Mivel lassan az összes osztályon ismerősek vagyunk, így a nefron szerzett infók alapján, megkerestem a Heim Pál-os endokrinológust aki megnézte a papírokat és szerinte is további vizsgálatok szükségesek, meg kell találni mi okozza ezeket a tüneteket. (merevedés, szőrösödés, here megnövekedése, korai serdülés).
Abban maradtunk, hogy ha a Tűzoltóban az októberi kontrollnál úgy venném észre, hogy nem szakszerűen vizsgálják a gyermeket, a hozzáállás nem tetszik akkor átvállalja Fefét, befekszünk pár napra és megpróbálják kideríteni mi is a probléma. Természetesen lehet ez az egész az agykárosodás miatt, és ha nem is lesz Fefének utódja túléljük (azt hiszem ezen nem fogunk fennakadni, van ennél nagyobb bajunk is), de azért ezt rendesen ki kell vizsgálni és ha kell akkor kezelni.

Folytatás októberben.

Nincsenek megjegyzések: