2013. október 3.

Gasztroenterológia

Ma voltunk személyes találkozón a gasztros dokival. Én megemlítettem még a múlt héten neki, hogy mi lenne, ha kiegészítésként kapna Fefe gasztrótubust, de ezt az ötletemet azonnal elvetette. Mivel Fefe refluxos, így ha a tubussal kapna bármit, nem biztos hogy az mind a gyomorban maradna, hanem visszafelé is áramolhat amivel még nagyobb bajt tehetünk. 
Most első körben ugye kapott spéci tápszert. Ezt iszogatja, nagyjából napi 2dl ami elfogy belőle. Jó lenne több is, na de ez sem rossz azért, telhetetlenek ne legyünk :)
A következő lépés egy nyelőcső vizsgálat lenne, hogy megtudjuk a reflux okozott-e bármi maradandó kárt a nyelőcsőbe és ez okozhat-e kellemetlen érzést ivásnál, oka lehet-e a kevés folyadékbevitelnek. Ezzel a vizsgálattal viszont 1 hatalmas probléma van, mégpedig az altatás. Meg kell beszélni a neurológussal (ezt már közösen az orvosai), hogy jelenleg milyen problémát okozhatna egy altatás, bele akarunk-e vágni most mivel az epis történet egyre jobban alakul.
Szerencsére nincsen kiszáradás tünete, így az is elképzelhető, hogy az alap probléma miatt nem iszik Fefe, egyszerűen nincs akkora folyadékbevitelre igénye. Persze lehetne vizsgálni vérvétellel, hogy a szervezete szomjazik-e, de most nem akarta a doki ezért (is) szurkálni.
Persze sűrű a vére, ezt tudjuk, de ha nem megy több folyadék, akkor nem megy.
Sajnos előfordult már több alkalommal is, hogy annyira kevés volt a folyadék a szervezetében, hogy egész nap nem pisilt, ami ugye nagyon de nagyon nem jó dolog. Infúzióra állandóan nem lehet hordani, így sincs szúrható vénája a gyermeknek.
Vár még egy pár vizsgálat, méghozzá a GOR ismét, hogy a reflux jelenleg hogyan is áll, van-e még? kell-e más kezelés rá?
Köszönöm a sok segítséget és tanácsot, de tényleg mindennel próbálkoztunk már. Kap tejet, joghurtot, gyümölcsöt, gyümölcslevet, teát, szörpöt, pépes ételeket. Próbálkozunk pohárral, fecskendővel és most már cumisüveggel hátha most az tetszene neki, de egyszerűen képtelenség több bármit a szervezetébe juttatni.
Peggel kapcsolatban nagyon sok harcot vívok magammal is, hogy kell-e vagy sem. Nagyon nehéz lenne rábólintani, mert ugye azért csak egy műtétről van szó ami viszont egy mély altatást jelentene és utána egy darabig tuti nem tudnánk úgy tornázni hogy az ne fájjon neki, az úszás szüneteltetéséről nem is beszélve, viszont elképzelhető hogy éberebb lenne de persze es sem biztos. Erőltetni nem tudom az innivalót, mert ha Fefe nem kér belőle akkor simán félrenyel ami köhögést okoz, fuldoklást és esélyes egy tüdőgyulladás is, plusz még azzal is járhat hogy az innivalót összeköti egy rossz dologgal és még ennyit sem lenne hajlandó lenyelni. Nagyjából most úgy vagyok vele, hogy melyik kezemet harapjam meg.


A gasztros doki kért egy kis türelmet, töri Ő is a fejét és mi is tovább. 

2 megjegyzés:

julcsi írta...

Szerintem a Peg legyen a legutolsó megoldás...Olyan szépen fejlődött Fefe eddig anélkül is...Ezután is menni fog...Ha erőltetik az innivalót én is fuldoklok tőle..

Paku Andrea írta...

Julcsi, én sem nagyon szeretnék ám Peg-et. Ami biztos, hogy 2,5-3dl napi folyadéknál egyszerűen nem megy le több. ennyit iszik és kész. :)