2013. április 29.

Szemészet



Ma szemészeti vizsgálat volt. Mondhatjuk, hogy kontroll, bár teljesen új „csapatnál” voltunk.
Az asszisztens hölggyel már előzőleg megbeszéltem, hogy kik is vagyunk, Feféről mit kell tudni és így adjon időpontot, hogy nem is olyan egyszerű a helyzetünk.
Szerencsére ahogy odaértünk, azonnal hívott is minket be, megnézte, majd szólt a doktornőnek, hogy nézzen Ő is rá Fefére.
A pupillája alig reagál (még), követni nem követ (még), a kereső szemmozgás meg ugye van :(
Csepegtetés utáni vizsgálat azt mutatta, hogy szervi baj nincs szerencsére, így a szem mint szerv tökéletes. A látóideg az ami szemmel láthatóan is sérült. A látóideg normális színe olyan szép rózsaszínes, Feféé fehér. Ami jó a rosszban, hogy ez egyszer, a születés alatt elszenvedett oxigénhiány miatt károsodott és tovább nem romlik, fejleszthető,sőt kell is fejleszteni, amire később visszatérek.
A doktornő és az asszisztens nagyon kedvesek voltak, elmondták hogy most biztosan nem kell szemüveg hiszen semmi értelme. Egyenlőre nem tudjuk mit láthat, de ami biztos, hogy erős fényre reagál a kis fényre viszont simán elalszik és fel sem kelti az érdeklődését. Rövid ideig fixál, de nem követ. Ami még rossz hatással van a látásra az az epilepszia gyógyszer, mert ugye az tompít, nyugtat pont nem a legjobb a látásra, de már legalább epis roham nincs, ezzel viszont a figyelme sokat fejlődött. Lesz ősszel egy Vep vizsgálat kontrollal egybekötve, meglátjuk addig mennyit változik, fejlődik a kisember.
Ami nem tetszett az a hely, vagyis az intézménybe való bejutás. Már a bejárati ajtónál akadályba ütköztünk, mert az 1 szárnyon nem fért be a babakocsi, a biztonsági őr segített kinyitni a másik szárnyal, hogy be tudjunk jutni. Na ekkor jött a következő akadály, a jó magas lépcső. Itt is segített a biztonsági őr felvinni kocsistul Fefét, de szerencsére pont akkor jöttek lefelé és felfelé egy idős néni aki lassan tudott csak felmenni, így én annyira nem örültem a lépcsőzésnek, de feljutottunk sikeresen. Itt mindenkinek fel kell küzdenie magát a lépcsőn, mert a normál szinthez is kb 20 lépcső vezet. Nesze neked akadálymentesítés, de nem bosszankodok, mert árt a szépségemnek. :)

Fejlesztési ötletek:
Sötétben:
Lámpa, ami mehet a szembe is, de ekkor ne használjunk erősen világító lámpát, mert az a cél hogy felfigyeljen a gyermek és nem az hogy elforduljon.
Színes műanyag poharak vagy tálkák megvilágítása, ezek követése, játszás a fényekkel.
Fényekkel játszás. Elő lehet venni a karácsonyi égőket. Lehet az égőket szépen egy sorban kiteríteni és szépen kússzon, másszon, sétáljon el mellette.
Világosban:
Itt nincs korlátozás, lehet bármi :)
Pl: fekete-fehér táblák/ábrák figyelése (ezeket könnyebb látni, ilyen képeket tudok küldeni), csomagolópapír ami jól csillog, hangot adó játék ami a figyelmet is felkelti és így ingerli a látást is, erős színű plüssök/játékok, sok-sok mozgás, beszélgetés, hinta, úszás/víz. Tényleg nincs határ, csak egy nagyon gyengén látó gyereknél az erős ingerek azok amik biztosabban bejutnak az agyba és fel is fogja a gyermek hogy lát. Igen, a látást fel kell dolgozni agyilag. Mehet a mese is természetesen. Nem kell azonnal az embernek rohannia a boltokba és egy valag pénzt kifizetni eszközökre, egyszerűen vegyük elő az otthoni dolgainkat.
Lehetetlen nincs, fejleszteni addig lehet amíg az ember él :)

Nincsenek megjegyzések: