2023. január 26.

Az új "csoda" légcsőkanül

 

December 20-án kellett Ferkóval visszamenni a kórházba.
Akkor a 2. kanül volt bent, ami egy sima kanül volt, ami olyan szempontból borzalmas volt, hogy állandóan szörcsögött szegénykém, folyamatosan szívtuk az orrát, a kanült, a száját, hogy a sok nyálat valahogy szedjük ki belőle.
A sebe ekkor még nem volt a legszebb (nekünk), de gondoltam majd a kórházban megnézik a szakemberek.
Közben az egyik szuper segédeszköz forgalmaz hívott, hogy van olyan kanül ami Ferkónak pont jó lenne, de nem biztos, hogy az Ő méretében van készleten. (már inkább partnerek, és nem csak egy forgalmazó: https://beyr-medical.hu/)
Reggel ez ki is derült, hogy nincs sajnos az Ő méretében, meg kell rendelni. Rendben.
Közben beérkeztük a klinikára, és az első kör a sebészet volt. Ott egy doktor kicsit megnézte a sebet, szerinte jó, majd javul…
Szuper, irány a pulmo, cseréljünk megint kanült, most ez lesz a 3. kanül 1 hónap alatt. Most ismét egy cuff-os kanült kapott, hogy a lecsorgó sok nyálat felfogja, és ne legyen tüdőgyulladás.
Még aznap ment egy kör email a pulmonológus – gégész – segédeszközös  és én között, hogy melyik kanülre kéne egyedi ártámogatási kérelmet beadni a Neak-hoz.

Szépen menet közben megérkezett a Karácsony, elteltek az ünnepek, megérkeztünk 2023-ba. Válasz a levelekre csak a Beyr-medical-tól jött (Ő a tracheakanül forgalmazó) aki szinte azonnal írta az engedélyekhez szükséges papírokat, amit itt is köszönünk hogy ilyen gyorsak és figyelmesek.

Január első hetében telefont ragadtam, hogy jó lenne azért valami hír az orvostól…. szabadságon van.
Oké, akkor várunk 1 hetet, nem gond, szeretünk várni (főleg én)…
Január 9-én sikerül pecsétet kapni a papírkára, mehet is a kérelem a Neak felé.

A kanül forgalmazóval megbeszéltük, hogy mi veszünk 2db kanült, és majdcsak megjön az engedély, de ha lehet, akkor minél előbb cseréljük ki az eszközt.
Az előző héten be is futott a szerzemény, és a doktornővel a pulmonológián sikerült is leegyeztetni, hogy a főorvos úr kedden (01.24) lesz bent, akkor ki tudjuk cserélni ezt a szuper eszközt.
Biztos ami tuti alapon, hétfőn felhívtam a gégészt, hogy megyünk kedden és hogy egyrészt bent lesz-e, a másik hogy nézzen már rá ő is Ferkó nyakára, azért több szem többet lát.

Menet közben azért itthon kezeltük, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a vadhúst vagy lápiszolják vagy még az Oxycort spray-t szoktuk használni. Hála az égnek, a hasán már évek óta semmi ilyen baj nincs, de amikor volt ezeket használtuk.
Lápszolni a nyakát nem igazán szeretném, azért mégiscsak a légcső, a lápisz meg simán  leégeti a bőrt ha elfolyik, márpedig ha víz nem érheti egy ideig az adott területet akkor nyál sem….
Létezik lápisz pálcika (mint megtudtam a gégésztől), de persze nekik a klinikán nincs… persze, nem is meglepő már.
Az Oxycort egy baktériumölő hatású, gyulladás gátló, viszketés gátló, ödéma gátló és a vérerek összehúzódását előidéző hatással rendelkező antibiotikumos spray.
Ezzel az oxycortos kezeléssel (a sebpárnára fújtam nem a sebre), szépen sikerült csökkenteni a duzzanatot, elkezdett gyógyulni a seb, húzódott le a gyulladás.
A cserénél a doktorok azt mondták most, hogy szép a sebe.
A cserénél viszont megint megsérült, mert amikor lehelyezte a doki kicsit erőszakosabb volt és felszakadt a bőr, így vérzett és várni is kellett hogy minden rendben lesz-e.
Szerencsére a vérzés hamar elállt, a légzése jó volt, 1 óra után jöhettünk haza.
Még picit érzékeny a nyaka, de óvatosan azért többször kicseréljük a sebpárnát. (vettem most sztómaolajos kendőt, majd viszem magammal ezt is a cserénél a kórházba…..)

Hogy ez miért olyan csoda cucc számunkra? mert van a cuff felett egy kis nyílás, amin keresztül le lehet külön szívni a váladékot. Az elmúlt években hiába szívtuk az orrot vagy a száját, nem sikerült soha minden trutyit eltávolítani belőle, amiből csak betegség lett.
Most, kijön minden, csend van :) Éjszaka végre jól alszunk. Igaz, még azért 2-3 alkalommal kelünk éjszaka, de sokkal jobb már mint volt.


És hogy azért picit érthető is legyen a dolog, mert eddig nekem is idegen volt ez a légcsőkanül téma.
Eddig itt ahova mi járunk kórházba, „csak” 2 féle kanült ismertek. A sima légcsőkanült és a cuff-os kanült.
Cuff a neve annak a kis ballonnak ami a képeken is látszik. Az levegővel van feltöltve és hivatalosan a lecsorgó váladék tüdőbe való lejutását akadályozná meg.
A csoda kanül egy cuff-vario váladékszívós légcsőkanül nevű szerkezet, aminek a cuff (ballon) felett van még egy kis nyílása ahol ki lehet szívni a váladékot (és így már 2 cső lóg ki a gyermekből) .

Nagyon bízunk abban, hogy ez az eszköz lesz a megoldás, eddig jónak tűnik. 

Sima légcsőkanül
 



Cuff-os légcsőkanül


cuff-vario váladékszívós légcsőkanül

Nincsenek megjegyzések: