2022. december 19.

Kis visszatérés a kórházba

 

A légcsőműtét után november 30-án hazajöhettünk, ez szerdai nap volt.
Ferkó nyaki sebe szépen alakulgatott, a kezdetleges kanül volt még bent neki. A terv az volt, hogy december 19-én majd kicserélik egy úgymond hagyományos kanülre, amit majd havonta cserélünk.
A kezdetleges kanül egy ballonos szerkezet volt, ami megakadályozta a nyál légcsőbe való jutását.

Ahogy telt az idő, a sebpárna amit a sebhez teszünk nagyon hamar átázott, naponta többször cseréltünk neki kötést, ami állandóan nagyon trutyis is volt (nyál inkább).
Már szombaton láttuk, hogy nem a legszebb, de igyekeztünk fertőtleníteni, és kötést cserélni sűrűbben.
Fogmosásnál a nyál szó szerint bugyogott ki a nyaki sebből.
Vasárnapra már láttuk, hogy nagyon nem szép a seb. Este telefonáltam a sürgősségi osztályra, ahol elmondtam, hogy valami nem jó, nagyon csúnya a seb, és a nyál is folyik ki.
A doktornő mondta, hogy pont ügyeletes az egyik pulmonológus, megkérdezi.
Vissza is hívott, hogy a pulmós doktornő, mivel „ismeri” Ferkót, azt üzeni, hogy ha hurutos akkor inhaláljunk és köhögtető gépezzük meg szívjuk, és ha a légzéssel lenen gond, akkor menjünk.
Na, mondom itt valami információ félremegy, mert nagyon nem a légzéssel van a baj, kértem hogy e-mailen hagy küldjem el a képet.
Megnézte, és valóban csúnya nagyon, de ez inkább sebészet lesz, és ráér reggel majd.
Rendben, akkor alszunk és majd reggel bemegyünk a sebészetre.
Fogmosás, a nyakán csak úgy bugyog kifelé a nyál, a trutyi. Jáááj.

Beértünk a kórházba. A folyosón pont találkoztunk a sebész doktorral és az intenzíves doktornővel, ők végezték a műtétet. A kezelőben megnézték, és szerintük is nagyon csúnya (de mi legyen?).
Vettek tenyésztéshez mintát. Mondták, hogy ezt lehet bent kéne kezelni, de amíg nincs meg a tenyésztés eredménye, sokat nem tehetünk. Szerettem volna ezt a kanült kicseréltetni, de a doktor szerint a cseréje még nagyon korai. Mondtuk, hogy nem szívesen maradnánk bent, inkább jövünk másnap is.
Ez így is volt, kedden ismét mentünk. A tenyésztés még nem volt meg, a nyaki sebből pedig ugyanúgy bugyogott ki a nyál és nagyon csúnyán nézett ki. Irány haza, jövünk szerdán is.

Délután a sebész doktor felhívott, hogy mégiscsak be kéne feküdni ezzel a sebbel. A pulmonológián megbeszélték és várnak minket szerdán. Szuper, újratervezés minden téren (itthon, munka, napközi, tornák, magánügyek, pakolás…)

Szerdán reggel be is értünk, de nem szerettünk volna Ferkóval egy több ágyas kórterembe menni, főleg hogy egy csúnya nyaki nyílt sebe van, és hát ugye a pulmonológia a fertőzés melegágya…
Meg is beszéltük az orvosokkal, kicsit át kellett szervezni a helyet, de délutánra el is készült az 1 ágyas szoba.
A doktorok vizitnél megnézték a sztómát, és látták, hogy igencsak rossz a helyzet. A tenyésztés eredménye még nem volt meg.
Mivel ez a kanül egy ballonos, ami a nyál lefolyását megakadályozza, viszont cserébe azon a kis szakaszon meg is áll és csak pang benne a gonosz nyálka. Gondolták, hogy egy orrszondát lehelyeznek a garatig, ami folyamatosan szívja a nyálat, mert amíg a sem abban áll, sosem gyógyul meg. A nyálszívó ment, mi szívtuk folyamatosan ahogy tudtuk, és betadine krémmel kenegettük.
Este kapott Ferkó egy antibiotikumot, hogy valami kezelést kezdjünk azért.

Csütörtökre meglett az eredmény, 3 csúnya bacit is sikerült kitenyészteni: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Klebsiella variicola. Mind a 3 külön - külön sem a legjobb, de az első igencsak ragaszkodó kis szemétke, kezelése nehéz. A tenyésztésnél kijött, hogy a Ciprofloxacin az egyetlen szer, ami ha nem is mind a 3, de az első 2 bacira hatásos lehet, emelt dózisban. Így ezt a gyógyszert kapta, és a nyálszívás folyamatosan ment.  Kérdeztük a kanül cserét minden nap, de még nem lehet….
Csütörtök este nagyon rossz volt. Ferkó oxigénje folyamatosan esett, nem volt több váladék benne így nem tudtam mi az oka (csak sejtettem). Valami nagyon zavarta, magas volt a pulzusa, alig aludtunk.
Péntek délelőtt ki is derült a nyugtalanság oka: a nyálszívó nem a nyálat szívta folyamatosan, hanem szépen valahova feltapadt, a nyál meg csak öntötte el Ferkót és közben a szívó piszkálta a légutat valahol. Megpróbáltuk megoldani…. Majd jött a hír, meglesz ma a kanül csere. Ahhoz, hogy a nyál ne okozzon további problémát, és a sztóma végre gyógyulásnak indulhasson, sima kanült fog kapni. Ennek az a hátránya/veszélye hogy a nyál be tud csorogni mellette a légútba és be a tüdőbe, de nincs más választás.
Kora délután meg is történt a csere, és a nyálszívót is elméletileg lejjebb és jobb helyre sikerült lehelyezni.
Kapott Ferkó egy ezüstös kenőcsöt, ami gyorsítja a sebgyógyulást és védő réteget képez a sebre, hogy ne ázzon folyamatosan.
Várjuk az ébredést.
Ferkó ahogy megmozdult, a nyálszívó megint feltapadt valahova… a doktornővel mozgattuk, kicsit kijjebb húztuk, hátha. Ekkor a doktornő is látta, hogy nagyon sok nyála van Fekrónak, egyfolytában csak termelődik és termelődik és csorog… A szívó most rendesen működött, Mucika el is aludt. Majd ahogy kis idő után megint felkelt, a szívó elakadt, feltapadt megint.. Na jó, itt volt ennek a vége, a doktornő engedélyével kiszedtem a csövet. A cső eltávolítása után, már annyira nagyon sok nyál nem lett, Ferkó tudott pihenni. (egyszerűen utálja ezeket a csöveket, és hát valljuk be mi sem szeretnénk)

Jött a hétvége, szépen elvoltunk a kórházba.
Mama jött korán reggel és ment haza késő délután, mi meg szuper éjszakákat töltöttünk a vackunkban. Megnéztük hétvégén az elhalasztott Sztárban sz. részeket, így csak úgy repült az idő :)

Ferkónak már szombaton este is sok rohama lett, vasárnap meg már igazán katasztrófa volt. Egyik rohamból esett a másiba, a Diazepam sem hatott, olyan volt neki, mint a cukorka…
Mivel hétfőn nagyon szép volt a tüdeje (nem szörcsög, nem sípol) így kérésünkre a doktorok hazaengedtek minket.

Azóta Ferkó visszatért a munka világába a Kagyemo-Házban dolgozik napközben, ahol már nagyon várták vissza :)

A nyaki sztóma még egyáltalán nem a legszebb, de igyekszünk.
A sztóma kezelésében abbahagytuk az ezüstös krémet, és „csak” Betadine ecsetelést használunk, trahea sebpárnával. Még mindig van legalább 3 varrat ami nem akar kiesni, de ha most hagyjuk száradni talán az is megoldódik.
A képet amit készítettünk most a sebész doktornak is elküldtem, nézze azért meg ha lehet. A pulmós doktornő szabin volt .

Ennek a kanülnek a csere időpontja még nincs meg, de már nagyon várjuk, mert most nem a száján szörcsög folyamatosan a gyerek, hanem a kanülön. Nagyon sokat kell szívni a kanült, folyamatosan nyál van benne. 

 Képek megosztásán sokat gondolkoztunk, de ez a blog segítség is azoknak, akik hasonló helyzetbe kerülnek, így az erős idegzetűeknek és akiknek ez segítség, segítünk: 

Az első kanül, folyik a sztómán a trutyi:



 A csere kanül, ilyen lett most: 


És jelenleg ilyen kis huncutságok vannak a sebnél: 



Fájdalmat nem mutat Ferkó, de neki nagyon magas a fájdalomtűrő képessége.
Láza nem volt, de neki szintén sosincs láza, így ebből is nehéz észrevenni ha baj lenne.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Én ismertem egy ilyen kislányt, járjatok sikerrel. Sajnos ők folyamatosan küszködtek azzal amit leírtál, alig mert valahova vele elindulni az édesanyja, csak szívta ls szívta a nyálat a kanülön át. Egyszer utaztunk együtt, de csak fuldoklott a nyáltól szegény.
Kívánom, hogy megoldódjon végleg a problémátok.