2014. augusztus 29.

Óvoda váltás

A héten döntöttem/döntöttünk, és ez egy nagyon nehéz döntés volt, mégpedig az, hogy Fefe másik óvodába kerüljön. Ez iszonyat nehéz, és nagyon bizalomra épülő dolog, hiszen az életed értelmét adod oda másnak órákra. (Egész nyáron 24 órában veled volt, és most kirepül órákra.) Ez az ovi közelebb van, a XVII. kerületeben, max 20 perc az út, a Vakoda ovija kb 1 óra volt. Fefe nagyon nem szeret autókázni, így számára az 1 óra út, maga volt a kínszenvedés, iszonyat erővel feszítette ki magát az ülésből, és persze visított a feszítésből keletkező fájdalomtól. Sok esetben az óvodában töltött 3 óra alatt, nem érte meg hazajönni, sem anyagilag sem időben, mert mire hazaértünk már lehetett is visszaindulni a gyerekért. Ha meg ott maradtunk, hát a 3 óra igen hosszú volt.
A jelenlegi óvoda ÉNO keretein belül működik. (Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona)
Az ilyen helyektől voltam eddig távol. Hogy miért? az én lelkemnek - szívemnek nehéz befogadni azt, hogy Fefe fogyatékos (nem Őt hanem a helyzetet) Nem igazán tudom elképzelni az életünket 5-10-20 év múlva, és elképzelhető hogy ez így van jól. Jelenleg még nagyon sok tervünk van, ötletünk, és harcolunk együtt azért hogy Fefe legalább segédeszközzel tudjon mozogni, ésszel irányítani magát, elmondani mit szeretne, önállósodni. Nem baj ha kerekesszékes lesz, vagy bármi segítség kell az élethez, csak tudja azokat használni.
Szóval kerültem az ilyen helyeket, DE, és itt jön az a hatalmas DE, ebben az intézményben nagyon kellemesen csalódtam. A légkör szuper, a pedagógusok, segítők, ápolók nagyon kedvesek, a gyerekek-felnőttek meg tényleg vidámak, jókedvűek és ez az én lelkemnek nagyon jót tett.
Az ovi jellege teljesen más mint az előző volt, igazából össze sem lehetne hasonlítani. Mások a gyerekek, más a terv.
Az új rendszert meg kell szoknunk. Szerdán kezdtünk az Virágoskertbe (így hívják az ovit), egyenlőre még maradok végig vele, hétfőtől szökök meg titokban 1-1 órára (Fefétől nem szabad elköszönni mert ugyanolyan mint bármely gyerek, sír ha elköszönök), majd szépen fokozatosan egyre többet. A terv a tavalyi marad, ebéd után indulás haza, otthon alvás (vagy nem) délután meg móka, kacagás,bicikli, torna, uszoda. Heti 1 alkalommal nem lesz ovi, ekkor délelőtt lesz torna Enikővel, valószínű szombaton is és valamelyik délután. Mivel az oviban nincs úszásra lehetőség, így külön fogjuk megoldani, már a feladatsor meg is kaptam :) munka van kérem mindenkinek :D Lovaglás délután és vasárnap, és azt hiszem már csak az éjszaka marad szabad, ezt egyenlőre meghagyjuk alvásra :)
Az új oviban látok előrelépést. Tetszik a terv, a munkamenet. Látom, hogy Fefe tényleg előrébb fog lépni a fejlődésben, szépen fokozatosan egyre ügyesebb lesz :) Itt (sem) a gyerekmegőrzés a terv, hanem a fejlesztő gondozás. Igenis állnak, tornáznak, fejlesztenek (látást is), kanállal megy az evés, pohárból (aki képes rá) ivás. Tetszik. Munka van egész nap, de ez így van jól :)

Kedden beugrok a Vakodás oviba, elköszönni, megköszönni :) nagyon jól esett, hogy kedves szavakkal búcsúztunk, és mondták hogy azért menjünk ám Fefével be ha lesz időnk :) Nagyon szépen köszönjük az első ÓVODÁS évünket :)

3 megjegyzés:

julcsi írta...

Megkönnyeztem Andim! ♥ Kívánom hogy az új ovi váltsa be minden hozzáfűzött reményeteket!!!! ♥

Paku Andrea írta...

Köszönjük Julcsim :)

Ági írta...

Szia

Nagyon megérdemelnétek!!
Olyan sokat dolgoztok, szeretettel, törődéssel!!
Muszáj, hogy így legyen

szia, Ági