2013. augusztus 18.

A miskolci korababák emlékére - KORE közlemény

A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE) Közleménye

A Koraszülöttekért  Közhasznú Egyesület (KORE) őszinte részvétét fejezi ki a Miskolcon elhunyt koraszülött csecsemők hozzátartozóinak.

Az Egyesület megítélése szerint tragédia kapcsán megjelent sajtóhírek nagyban erősítik a koraszülésben érintett édesanyákkal szembeni sztereotípiákat, Egyesületünk ezen növekvő tendenciát egyértelműen elutasítja.

A koraszülésben kortól, származástól és anyagi helyzettől függetlenül bárki érintett lehet, a háttérben meghúzódó ok az anatómiai eltéréstől kezdve a keringési zavarokig bármi lehet. Bár mutatkozik összefüggés az alkohol- és drogfogyasztás, valamint a koraszülés között, nem lehet sztereotípiákkal leegyszerűsíteni, hogy a korán szülő anyák mindegyike ebbe a körbe tartozna. Koraszüléssel érintett lehet bármelyik család, a legnagyobb elővigyázatosság mellett is.
A koraszülés sajnálatos egészségügyi probléma, amely Európában minden tizedik családot érint, Európában kb. 500 ezer baba születik túl korán évente, ez átlagosan 10 csecsemőből 1-et jelent. Magyarországon a tavalyi adatokat tekintve ez az arány 9 százalék.

A koraszülés a világon bekövetkező csecsemőhalál okok közül a leggyakoribb. Hazánkban a csecsemőhalandósági ráta kb. 4 ezrelék, melynek kb. 2/3-a az 1500 gramm alatti koraszülöttek közül kerül ki.
A KORE betegszervezet az EFCNI (Európai Alapítvány az Újszülöttek Védelméért) tagja, és célja, hogy betegszervezetként, egymást segítve küzdjön a sztereotípiák és a megkülönböztetés ellen.

A miskolci tragédia kapcsán a KORE azt kéri a sajtó szereplőitől, hogy tartsák tiszteletben az érintettek kegyeleti jogait, és ne szenzációként kezeljék a sajnálatos eseményt, hanem megfelelő információk közzétételével annak a társadalmi összefogásnak az építését segítsék, amelyre Magyarországon a koraszüléssel érintetteknek nagy szükségük lenne.

Nincsenek megjegyzések: