2013. július 13.

Arc és nyelvkezelés

Beszélgettem a héten egy apukával, akinek szintén különleges gyermeke van, és az evéssel vannak problémáik, így gondoltam segítek neki, hátha egy kis arckezeléssel tudunk javítani a helyzeten. Innen jött a gondolat, hogy megosszam Veletek miket is tanultunk az Olinek-es tornászunktól.
Mivel az én/mi gyermekeink nem beszélnek, nem rágcsálnak maguktól így bizony le van tapadva a nyelv, arcizom, melyen egy kis vibrálós eszköz és pálcika segítségével tudunk javítani.
A lényeg, hogy a vibrálós eszközt ne közvetlenül a bőrön húzzuk, hanem az ujjunkra tegyük rá és az ujjunkat húzzuk az arcon. Lehet az egész arcot kezelni, sőt, kell is.
A pálcika segítségével a nyelvet ingereljük, mozgatjuk. Mozgási irányok: le, fel oldalra. Szépen lassan, nehogy a gyermek ráharapjon a pálcikára mert az lehet egy olyan rossz élmény neki, amitől többé nem engedi a szájához érést, érintést.
Az utolsó videó valamiért nem sikerült, de annak az a lényege, hogy a nyelvet kéne megfogni pl egy textilpelus segítségével. Fefével ülve szoktam ezt csinálni, így jobban meg tudom fogni a nyelvét. Itt sem kell erőszakoskodni, a lényeg az lenne, hogy megfogjuk a nyelvét és játszunk vele: kihúzni, lefelé, felfelé és oldalsó irányba mozgatni. Nem baj ha egyből nem sikerül, én még mindig alig tudom megfogni a nyelvét, a lényeg, hogy mozogjon.
Az arc, szájkörnyéke, nyelv tele van izommal amit ha nem használnak a gyerekek egyszerűen letapad, és az izom sem erősödik.
Az ajkakkal is lehet játszani, pl puszit adni. A felső és az alsó ajkakat összehúzni és puszit dobni.
A szemnél is ugyanilyen ujjakkal való játékot kell csinálni. A szemet össze mintha mérges lenne, majd szét hogy kukucs :) Ez jó a látásfejlesztéshez is és az arcizmok kezeléséhez is.
Még a beszédfejlődésben is segíthet, hiszen ha könnyebben mozog a nyel, jobban lehet beszélni.
Amit ne felejtsetek el az az, hogy nem erőszakoskodunk, Fefe is húzza még el a fejét a vibrálásnál.

Remélem tudok segíteni :)


Nincsenek megjegyzések: