2015. december 31.

Laktózterhelés + Ph mérés eredménye

Ma megvolt a laktózterhelés. (hidrogén kilégzési teszt)
Reggel 8-ra kellett menni éh gyomorra, fogmosás nélkül. A vizsgálat előtt 2 nappal kellett kerülni a gyümölcsök, puffasztó ételek, k-betűs ételek, hüvelyesek, magvak és tejes ételek fogyasztását.
A vizsgálatot úgy végzik, hogy egy kis készülék méri a kilélegzett hidrogén mennyiségét. Fefe esetében maszkot használtunk.
Majd elfogyasztja a tesztfolyadékot, amelynek mennyisége kb. 300 ml. (vízben oldott 75 g laktóz). 


Ezt követően 5-30 percenként kilégzéseket végez a készülék érzékelőjébe.
A vizsgálat teljes időtartam kb 3-3.5 óra. A vizsgálat elvégzése után az eredmény azonnal kiértékelhető.
A kiértékelés során az összes mérési eredmény az első mérés valamint egymáshoz való alakulását figyelik meg. A vizsgálat ideje során természetesen nem csak a készülékkel mért adatokat jegyzik fel, hanem a beteg többi laktózérzékenységre jellemző tünetet is: hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalmak, puffadás stb
Fefénél az első érték 1 volt, a másik 2 érték még alacsony volt, majd kezdődött a hasfájás, feszítés, arcán kijöttek a pöttyök, karja is pöttyös lett és a kilégzéses értéke felment 10 egységre. Hivatalosan a 20 egység alatti érték nem kóros, de majd átbeszéljük az orvossal, hogy marad a laktózmentes diéta, mert a bőrtünetek, a hasfájás, a hirtelen ugrott érték mind fontos dolog.
Hétfőn vissza kell telefonálni, hogy milyen volt a nap folyamán a gyermek.

A gyomor 24 órás ph mérésének eredménye is meglett, és ahogy azt gondoltuk, újra reflux-os Fefe. Több időben, igen jelentős mennyiségű gyomorsav túltengés keletkezik, ami bizony egy nagyon kellemetlen, fájó, maró érzés. A mai nappal újra kell savcsökkentőt szednie.

Egyenlőre ennyi, idei év befejezve :)

Nagyon Boldog Új Évet Kívánunk :) 




vízben oldott 20 g laktulóz vagy 75 g laktóz vagy fruktóz)

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/17342/hidrogen-kilegzesi-tesztvízben oldott 20 g laktulóz vagy 75 g laktóz vagy fruktóz)
vízben oldott 20 g laktulóz vagy 75 g laktóz vagy fruktóz)

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/17342/hidrogen-kilegzesi-teszt
A vizsgálathoz használt 300 ml folyadék (vízben oldott 20 g laktulóz vagy 75 g laktóz vagy fruktóz) elfogyasztását követően 20 percenként a vizsgálathoz használt műszerbe kell a betegnek lélegezni. A vizsgálat teljes időtartama 120 és 180 perc.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/17342/hidrogen-kilegzesi-teszt

Nincsenek megjegyzések: