2015. október 16.

Fogászat

Ismét eljött a nap, mikor is fogászatra kellett menni Fefével.
Pár napja/hete észrevettük, hogy az egyik foga csúnya. A melletti lévőt kb 1,5 éve csinálták meg, most ennek a fognak is eljött az ideje. Elég nehéz volt kitalálni, hogy a gyomornak vagy a fogának van szaga, de sikerült rájönni.
Tegnap már az arcmasszázsnál jelezte, hogy az nem igazán tetszik neki, mikor belelestem a szájába, az íny sem tetszett nekem. Az esti szájöblítésnél, a jobb oldali résznél, azonnal ugrik, jelezve hogy az nem jó neki ott.
Míg más, mondjuk működő gyerekkel elugrassz a helyi fogászatra, addig nálunk köröket kell futni, hogy hova is lehet vinni egy különleges gyermeket.
Hívtam a fogászat és szájsebészetet (Mária utca), hiszen ott átadtak kb 1 éve egy fogászati centrumot, pont a fogyatékkal élőknek, de minő meglepő, gyerekeket nem látnak el. Szuper.
Telefon a Madarász utcai rendelőbe, tudtommal péntekenként van fogyatékkal élő gyerekeknek fogászati ellátás. Szerencse, van rendelés, de készüljünk fel mert nagyon sok beteg van beírva, 12-ig sorra kerülünk. Szuper, irány a fogászat.
Odaérünk, fogászat persze az emeleten, ebben a rendelőben nincs lift.... éljen, cipelés. Szerencsénk volt, nem volt éppen senki. Gyomorideg, mehetünk is.
Doktornéni nagyon aranyos, ugyanúgy mint az asszisztens hölgy. Fogakat megnézte, majd mondta, hogy igen, azt a fogacskát ki kell nyitni.
Átültünk a fogászati székbe, Fefe kezeit lefogtam, a lábaimmal a lábait (nehogy belerúgja vagy üsse a fúrót pl magába, mert természetesen mint egy gyerek, a fogászatot nem csípi). A doktornő 1 pillanat alatt kifúrta a fogacskát, szépen kitisztította a lyukat és kész is. Épp időben mentünk, szerinte hétvégére pont belobbant volna, és az akkor nagyon fájt volna neki, plusz láza is lehetett volna. Kontroll 6 hónap múlva, ha előbb észreveszünk valamit akkor természetesen előbb is mehetünk. Jelenleg más teendő nincs a fogaival.
Ja igen, sem altatást, sem szájfeszítést nem kellett alkalmazni. Mondjuk a fém szájpecket nem is engedném, harapjon az fém ujjra aki kitalálta.

Ez, az az ellátás, amit egy gyermeknél elvárhatunk. Velem/velünk (Mama is jött természetesen) nagyon szépen beszéltek, megnyugtattak, elláttak jó tanácsokkal, Fefét dicsérték folyamatosan.
Fogmosás, mint ahogy eddig is minden nap, öblítés nálunk szájzuhannyal történik, és ez így jó is.

Nagyon remélem, hogy megint nagyon sokáig nem lesz szükség fogorvosra, de ha mégis, megtaláltuk azt a helyet, ahova nem félve indulunk el :)

2 megjegyzés:

Nelli írta...

De jó, megnyugtató, hogy ha fog-kérdés, akkor jó kezekben lesztek!

Paku Andrea írta...

Igen, remélem a fog-kérdésen is végre sínen vagyunk.