2015. április 28.

Segédeszközök, Afo, Cipő.......

Mivel szerencsére sokan nem tudjátok mi is az az Afo vagy más néven lábortézis, így csak pár szóban, hogy mire is való:
ez egy olyan kis cipőcske, ami a gyermek lábára készül. Ez fogja meg a gyermek bokáját a ki vagy befordulástól, hivatalosan ezt kéne folyamatosan hordania a gyereknek ha önálló mozgásra képes, vagy mint mi tornáknál. Az elkészítése úgy zajlik, hogy gipszből mintát készítenek a gyermek lábáról, formázva a helyes tartásra, majd készül belőle egy műanyag szerkezet. A pénteki CP2 találkozón volt előadás a helyes Afo-ról, meg hogy ugye ez mennyire fontos......
Mivel Fefe sokkal szebben áll a lábán, sőt csillog a szeme amikor állhat, pénteken beszéltem M dokival, hogy akkor az első nem túl szimpatikus találkozónk után próbáljuk meg újra, és csináljuk meg Fefének azt az Afo-t amit folyamatosan tudna hordani, könnyű, kombinálható és helyesen tartja a bokáját.
Ma kértem is időpontot: június 3 (magánrendelés)..... :( borzasztó!!
Amit jelenleg szeretnék, az a következő:
Merev boka-láb ortézis belső bocskorral

Mozgóbokás boka-láb ortézis belső bocskorral
 Itt még nem tudom melyik lenne a jobb, valószínű még marad a fix bokás szerkezet.
A belső (fehér) kis műanyag rész külön is betehető cipőbe (ez is egyedi, mert a láb így szélesebb lesz a megszokottól), így akár egy kirándulás, utazás alkalmával elég lenne a kicsi részt és a cipőt vinni, a tornánál és itthon a hosszú szárú résszel használni.


De ez még hosszú idő, mert drága hazánkban nem mennek olyan egyszerűen ezek a dolgok, hiába nagyon fontos a megfelelő eszköz használata, az elkészítése hosszú, veszedelmesen hosszú időt vesz igénybe. (persze van addig is, de az nehéz és nem biztos, hogy olyan jó a mostani láb állapotának).
Mire elkészül egy ilyen segédeszköz, az kb 4-6 hét, persze ez lehet több is, előbb nem szokott......


A másik ami piszkálja a csőrömet, egy szandál elkészítése, ami jelenleg 7 hét lesz. Még március közepén levették a mintát Fefe lábáról, és a mai telefonos egyeztetés alapján még 2-3 hét mire elkészül....felháborító!!
Az előző szandált nagyon elrontották, mert a közepébe, a talp alá tettek egy puklit, és így Fefe nem áll a lábára a szandálban mert az nyomja és az fájdalmat okoz. Már későn vettük észre hogy így elrontották, így gondoltuk egyszerűbb lesz újat csináltatni ami tényleg az Ő lábának most jó, de hogy ez ilyen sok időt vesz igénybe... hát hihetetlen :(

És akkor a felső végtag eszközökről nem is beszéltem, mert létezik olyan eszköz, ami a karra való és a könyöknél mozgó...persze nem tudják elkészíteni mert Fefe még kicsi????5 éves elmúlt.....még jó hogy korai szakban kellenek a jó eszközök. A fix merev sín, meg éppen az akkori kéznyújtási állapotot rögzíteni, olyan az eszköz mintha gipszelve lenne a kezed és se hajlítani se nyújtani nem tudod...fantasztikusan pocsék.

Az újjátávolítós eszközt kb 1 éve gyártják, de valahogy csak nem sikerül ilyet készíteni, így ebből is magad gyártmány lesz :(
ilyet szeretnénk
Valahogy mindig hatalmas falakba ütközünk, mindig mindenhol várni és várni kell, ezek felemésztenek, fárasztanak, hátráltatnak és idegesítenek :(

1 megjegyzés:

lilia írta...

Szia,
Meg tudod irni hogy hol keszitettek a szandalt? Szinten AFOnk van, es egy ciponk van amivel hasznalhato... ( nem tudom mi lesz nyaron a negyven fokban)
Koszi a segitseget!