2013. szeptember 5.

Vese, vizelet, ivás

Még az elmúlt hét péntekén lett leadva kontroll vizelet aminek hétfőre lett meg az eredménye, ami siralmas lett: nagyon magas a kalcium ürítés és nagyon sűrű. Másnap megbeszéltük a doktornővel, hogy csütörtökön a sürgősségi ellátás keretein belül kap infúziót a gyermek és meglátjuk, hogy ha több folyadék kerülne a szervezetében milyen eredményeket kapna.
Így is tettünk, ma reggel 7 körül megkapta Fefe a pisizacsit és 9-re mentünk a kórházba. Kicsit káosz uralkodott, mert az első mondat az volt, hogy nincs hely, így vagy marad a gyermek az osztályon 3 napot (kizárt), vagy visszajövünk máskor (kizárt), vagy várunk egy picit és kitalálnak valamit. Így is lett, kitalálták, hogy akkor menjünk fel az osztályra és majd ott lesz megcsinálva a vizsgálat. (Közben hallottuk, hogy adminisztráció és könyvelés miatt aggódnak a sürgősségin, amitől a szőr felállt a hátunkon hirtelen, hogy tényleg le van tojva a beteg mert a papírmunka fontosabb). Na mindegy, irány a nefrológiai osztály.
Lett vérvétel, branül behelyezve, és indult az infúzió. Kb 11 körül végre lett vizelet is.
12 körül ebéd, ekkor kapott újabb zacsit, hogy tudják folyamatosan mennyit és milyet pisil. Sajnos a pisi egy része mellé ment (ez nem baj), amitől a ruhája átázott és közben szuszogott az orra miatt is. Ruhacsere nem megoldható ha megy az infúzió, mert ugye sem a pulcsit nem lehet levenni, sem a bodyt, viszont elkezdődött a vizit, így a szülőknek bent kell maradniuk a gyerekkel a szobában és ki nem jöhetnek amíg végig nem mennek. Igen, nem lehet kijönni, majd ha végeznek akkor. Közben jött a nővérke, mert azért szóltam neki, hogy problémáink vannak, de akkor is meg kellett várni a vizit végét. Kicsit furcsa egy gyerekkórházban, de ez van, ezen nem lehet mit tenni. Azért mert Fefe ott van, nem változnak meg a dolgok :D
A lényeg, hogy sikerült mindent megoldani :)

A lényeg: Fefe nagyon kevés folyadékot iszik, így sűrű a vizelete. Kapott 1 olyan magnézium-kalcium tablettát amit ennyi folyadék bevitelnél nem szabad neki, így ezt nem kapja tovább. A multivitamin mehet. Mivel kap tejterméket, így talán elég lesz neki a kalcium bevitel, de ez is ellenőrizve lesz. Amennyiben még mindig bacis a pisije, akkor kap rá antibiotikumot, nem várunk tovább. Fefe 14 kiló, így napi szinten kéne 1.5 litert fogyasztania, ebben az innivaló és az ennivaló is benne van. A zárón az van, hogy az alsó cél az 1 liter. A mostani összes bevitel kb 600-700ml, ez kevés, mert ebből ami csak folyadék az kb 200-250ml. Igen, tudom, ez veszett kevés, de egyszerűen nem megy le több. Ha szomjas Fefe akkor nagyon szépen iszik pohárból, de ha nem kér akkor vagy kifolyatja vagy kiköpi. Most próbálkozunk a fecskendős kiegészítéssel, és lett felírva neki próbára egy olyan szer ami kicsit sűríti a folyadékot. A folyadék a mennyiségéből és minőségéből nem veszít, viszont lehet könnyebben nyeli le mint a sima vizet, teát pl.

Mindennek az eredménye hétfőn lesz meg, addig próbálkozni kell minél több folyadékot megitatni vele.

Mai infúzió mennyisége bőven megvolt a 700ml. Ennyit képtelenség szájon át megitatni Fefével, de persze próbálkozunk. Első kör a 400ml szerintem, azután meglátjuk hogyan is állunk.

Közben megkértük a doktornőt, hogy legyen már úgymond 1 kéz alatt Fefe, hiszen ebbe a kórházba járunk neurológiára, gasztroenterológiára és nefrológiára is, most még áthozzuk ide az endokrinológiát is. Így jó lenne ha össze tudnának dolgozni, hiszen egyben kell nézni, nem szervenként :S

2 megjegyzés:

joska írta...

Ne érts félre,nem akarok okosabb lenni nálad,csak mi is hasonló cipőben jártunk. Mi is kaptunk valami port,ami kicsit zselésitette a folyadékot,ha többet tettünk a vizbe,akár kanállal is lehetett adni. Én Jóska minden ételébe több vizet teszek,reggelente kukoricapelyhet kap,azt is vizezett tejjel,délután 2 őszibarackot,olyat,aminek sok leve van,és -tudom,sokan nem helyeslik- de kevés málnaszörppel izesitem a vizet,úgy szivesebben issza.Ha joghurtot kap,abba is teszek egy kis vizet. Talán tudsz valamit kezdeni ezekkel a "cselekkel" Fefénél is. Irj az ovodáról,mit szól hozzá Fefe?

julcsi írta...

Hogy vagytok?? Hiányoztok ám!♥