2022. július 22.

Oxigén hordozható tartállyal

 Az idei év nem a mi évünk volt eddig. 


Ferkót nagyon sokszor veszélyeztette a hurut. A sűrű váladék, amit nem tud felköhögni, a szájlégzés miatt a tüdőbe jut, ami ott begyullad.
Mivel Ő sosem lázas, így már csak azt vesszük észre, hogy az oxigén szintje nagyon rossz, Ő maga is igen rossz állapotba kerül, szinte egyik pillanatról a másikra.
Ebben az évben már több antibiotikum kúrán van túl, ami nem jó persze én is tudom, de sokszor más ötlet nincs ami gyorsan hatna.

A pulmonológussal ismét felvettük a kapcsolatot, hátha ki tudunk találni valami megoldást, az állandó szörcsögés, sűrű váladék a torokban, nehéz légzés kezelésére.

Sajnos sok lehetőség nincs, de egyenlőre gége kanült (tracheostomia) nem szeretnénk.
Ferkó szereti nyáron a medencét, és ez az egyetlen olyan közeg, amiben én úgy tudom Őt mozgatni, kezelni, hogy az neki nem fáj. A vízben való siklás, a vízi terápiák az egész testet átmozgatja, a figyelmét fenntartja (ez ebben az évben igen nagy szó).

A torokban lévő váladék miatti nehézlégzés bizony kiveszi az erejét, nagyon sokat alszik.
A pulzusa nem magas (max 50 szokott lenni, így ekkor tudjuk, hogy küzd a levegőért, de az oxigénszintje nem túl jó 90-92)

A doktornővel arra jutottunk, hogy megpróbálunk egy savcsökkentőt, hátha a reflux is okoz több váladékot. Ez nem vált be, semmi eredményt nem hozott.
Jelenleg az allergia gyógyszert is visszakapja, majd a következő kontroll előtt abbahagyjuk és lesz új vizsgálat.
A köhögtető gépet használjuk sűrűn, és a sok váladékszívás.
Egyenlőre semmit ne kapjon a szájába (inni, enni), mert a garatreflex nagyon leépült és csak egyből a  tüdő megy a folyadék.
Az egyik epis gyógyszere szerintem nagyon altatja, ezen próbálunk most csökkenteni.

Jelenleg ott tartunk, hogy a köhögtető géppel próbáljuk a trutyit a nyelőcsőből és a légcsőből is feljebb hozni és leszívni. Ha ez nagyon nem megy, megpróbáljuk megköhögtetni, de sokszor semmilyen trükkel sem sikerül megköhögtetni Ferkót. Ilyenkor megy pocakra, hogy hátha kifolyik.
Próbáljuk nem egész nap ezzel piszkálni, de ha már az oxigén szintje alacsonyabb (90% alatti), akkor igenis be kell avatkozni. 

Az elmúlt hetekben világossá vált, hogy szükséges egy mobil oxigén is. Van itthon 2db 20l-es oxigén palack, de az fizikailag nagyon nehéz és nagy is, azt nem lehet csak úgy hordozni.
Elkezdtem az oxigénkoncentrátort tanulmányozni, erről a pulmonológus véleményét is kikértem.
 Ő inkább a cseppfolyós oxigén rendszert javasolta.
Ilyen már volt nálunk, de visszaadtuk mert sokáig nem volt szükség rá.
Most egy másik gyártó termékét próbáljuk:
OXYBLU cseppfolyós oxigén rendszer: https://www.linde-healthcare.hu/hu/news/oxyblu.html

Ez egy nagy tartály (olyan mint "Arturito"), ebben a tartályban van a mélyhűtött cseppfolyós oxigén.
Ehhez a nagy tartályhoz van egy kisebb palack, amit lehet tölteni és így magunkkal tudjuk vinni ha szükséges.
Egyszerű a töltése, és szakorvosi javaslat alapján ingyenes (vagyis letét 18eft), és a töltés pedig vagy 300.-Ft vagy közgyógyra ingyenes ha van a kereten.

Nincsenek megjegyzések: