2018. január 13.

Na most vagyunk bajban, gyógypedagógusokat szeretettel várunk

A Facebook-on megy egy álláshirdetéses bejegyzést, mégpedig:

„Gyógypedagógusokat, konduktorokat, szomatopedagógusokat, tiflopedagógusokat, segítőket keresünk, 6-14 éves halmozottan fogyatékos gyermekek mellé.
Helyszín: Maglód (családi ház, teljesen felszerelt) Újonnan alakult speciális, családias napközi.

Megbízási szerződéskötéssel, akiket keresünk:
·         óraadó utazó gyógypedagógusok minimum heti 10-20 órában/gyermek
·         óraadó utazó konduktorok szintén heti 10-20 órában/gyermek
·         óraadó utazó szomatopedagógusok is heti 10-20 órában/gyermek
·         óraadó utazó tiflopedagógusok is heti 10-20 órában/gyermek
·         segítők
·         plusz óraszámok díjazása, bónusz, egyéni juttatások megbeszélés alapján
·         gyerek centrikus, nyitott az új dolgokra, kreatív, önálló, csapatmunka az újonnan alakuló fejlesztő napköziben

·         (Gyömrői speciális iskolával megbeszélve a státusz, várják a jelentkezésünket)


Elérhetőség:
Paku Andrea 
(első körben engem keressenek) 
0620-3212377
pakuandi1@gmail.com

Ferkóval több speciális napközit, óvodát próbáltunk. A Vakoda jó volt, csak az utazás a városon keresztül, a gyermeknek sosem tetszett, kb 1,5 óra volt jó esetben az utazás csak oda majd ugye ezt visszafelé is meg kellett tenni, pedig Maglód azért nincs olyan messze de Budapest járhatatlan autóval, a tömegközlekedés meg kivitelezhetetlen vele.
Váltottunk, és átmentünk a XV. kerületbe egy spec napközibe, ami jó volt, de én/mi ennél többet szerettünk volna, szerettük volna ha Ferkó érezheti, hogy gyerek, és olyan helyet képzeltünk el, mint egy „normál” óvoda, vagyis inkább családi napközi.
2017 év közben jött egy  lehetőség, hogy a Völgyzugolyházban lenne helyünk, ez közel is volt, hiszen 10 perc alatt ott voltunk. Igaz, az elején, amíg a szakértői kijelölés nem történt meg, saját zsebből fizettük a nem is olcsó konduktor bérét, de úgy gondoltuk, hogy megéri, hiszen ha csak heti 3 napot is, de olyan közegben van, ahol szeretik a gyerekeket, szuper a pedagógusi csapat. Tényleg jól érezte magát végre, örült ha beértünk, mosolygott a csapatnak, itthon jókedvű volt.
Jött egy nyári szünet, és a tanévkezdés nem úgy sikerült, ahogy lennie kellett volna. Ferkó a félrenyelések miatt megszerezte az első tüdőgyulladását, így már a 2. héten sem tudott végig lenni a napköziben. Hiába gyógyult meg hamar, az oxigénszükséglete és a váladékszívás miatt nem tudta elhagyni a biztos itthoni bázist. A folyamatos félrenyelések miatt megszereztük a 2. majd 3. tüdőgyulladást. Jó a rosszban, hogy egyik sem volt fertőző betegség, de a fulladás és a trutyi miatt nem mertük elengedni itthonról, és a Völgyzugolyház részéről nem volt megoldható, hogy legalább heti 1 alkalommal kijöjjenek hozzánk, hogy Ferkó kapjon foglalkozást, mást mint amit mi csináltunk (uncsi már a család).
Menet közben, a nyár folyamán Papáék megalapították a Kacifántos Gyerekeink Mosolyáért Alapítványt (KAGYEMO). Az alapítvány célja, hogy a súlyos, halmozottan fogyatékos gyermekek és fiatal felnőttek nappali ellátását biztosítja, egy családias napközi keretein belül. A nyáron még azt mondtam, hogy mivel Ferkónak van szuper helye, így én nem szeretnék és nincs is rá kapacitásom, hogy ebben segítsek, de az élet máshogy döntött.
November 10-én megkapta Ferkó a PEG-et, így ugye a szájon át történő ivást ki tudjuk hagyni (Ferkó döntött és az evést is), így nincs félrenyelés, nincs betegség, de azt a döntést hoztuk, hogy mivel a több hónap alatt nem volt megoldható Ferkó legalább heti 1 csoportba való bevonása, kivesszük a Zugolydából és megcsináljuk a „saját” napközit, mert azt nem hagyhattam, hogy Ferkó csak papíron legyen ellátva.

Jelenleg a KAGYEMO helyet keres ennek a csodálatos kezdeményezésnek, és nagyon remélem, hogy meg lehet oldani akár Önkormányzat részéről, hogy kaphasson a napközi egy olyan ingatlant, amit kisebb felújítás után birtokba is vehetünk hosszú távra. Igényfelmérés megtörtént, jelenleg 2 csoportot is tudnánk indítani, de nincs gyógypedagógus. Keresnénk gyógypedagógust, konduktort, szomatopedagógust, tiflopedagógust, segítőt….. de nincs. Nincs, tényleg nincs, és a gyerekek ellátatlanul vannak otthon.
Jelenleg a törvény szerint mindegy, hogy van-e kacifántossága 1 gyermeknek, van óvodakötelesség és iskolakötelesség is. Jelenleg Ferkónak heti 20 óra foglalkozás jár a Szakértői Bizottság határozata alapján, de ezt nem kapja meg. Jelenleg a Gyömrői spec iskolába van felvéve, mint tanuló, akinek fejlesztő nevelésben kéne részesülnie. Mivel nincs ilyen csoport, ami a súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekeknek lenne, így a környék gyerekeit utazó gyógypedagógussal látnák el. De csak látnák el, mert nincs. Nem csak a KAGYEMO-nak nincs, egész tankerületben nincs.
 Hogy kicsi országunkban ennyire nincs képzés? nem tudom pontosan.
Hogy ennyire nem akarnak a pedagógusok gyógypedagógia felé venni az irányt, azon belül is a kacifántosabb irányba? nos ezt sem tudom.
Hogy a fizetés lenne kevés? nem tudom, de felajánlottunk plusz kiegészítést, juttatást ha ez lenne a probléma. (szomorú lennék, de ugye hálapénz sincs és mégis van)
Mivel ebben a kacifántos életben élünk 8 éve, így nyugodtan ki merem jelenteni, hogy nem az ördögtől való félelem a mi gyerekeinkkel foglalkozni. Sőt, még azt ki merem mondani, hogy 1 pedagógus, aki szereti a munkáját, becsülettel foglalkozik a gyerekekkel, nem kihívás neki a kacifántos világ. Igen, a mi gyerekeinknek oda kell adni a játékot, foglalkozni kell velük. Velük nem lehet azt megtenni, hogy hagyjuk majd elszórakoztatja magát. Vagyis de, meg lehet tenni, de olyan személyre nincs szükségünk mert így a gyerekeink csak feküdnének egész nap a falat lesve, és ilyet nem engedünk.
1 szó mint 100, jelenleg a mi családi házunkban kezdenénk meg a KAGYEMO tanodájának a működését, ha lenne pedagógus aki hajlandó utazói státuszban dolgozni. Jelenleg csak így tudjuk megoldani a gyermekek ellátását, hogy adott személy, szerződéses megbízással óraadó utazó pedagógus lenne, a helyszín pedig a mi családi házunk. Így nem kellene a pedagógusoknak rohangálni egyik gyerektől a másik, hanem családias környezetben lehetne összehozni egy szuper napközit.

A házunk teljesen felszerelt, nyáron épült új fejlesztő szoba, a lakás akadálymentesített, a kert szabad, a medence tavasztól fűtött. Minden túlzás nélkül kijelentem, hogy mindenünk van, csak gyógypedagógusok, konduktorok,  szomatopedagógusok, tiflopedagógusok, segítők nincsenek.

A fejlesztő szoba képekben:
A többi eszközt nem fotóztam már le :) 


És ha kedvet kapott volna így valaki, ne habozzon, keressen bizalommal :) 

5 megjegyzés:

tzs írta...

Az álláshirdetésben nincsenek esetleg elírva az óraszámok? Mert ez így 2 gyermek esetén a 20óra/hét/gyerek egy teljes, 40 órás állás egy-egy gyógypedagógusnak.

Paku Andrea írta...

1 gyermek részére 20 óra foglalkozás jár. 1 pedagógus nem tud csak heti 20 órát vállalni/gyermek, mert nincs több óraszáma (persze ez lehet emelhető, de így is "csak" 1 gyereknek van megoldva a foglalkozása. 1 gyerek 1 felnőtt, így a heti 20 óra/gyermek nem is olyan sok. Ha úgy számoljuk, hogy a hét minden napján lenne tanoda, az pl 8-12ig van államilag fizetve a pedagógus, a délutáni óraszámok meg jelenleg üresen lógnak.
Ha 1 pedagógust sikerülne 2 gyermeknek is kiírni, akkor lehetne 1 pedagógusnak heti 40 órás munkaideje a pedagógusnak és lehetne 8-16ig is a tanoda.

Paku Andrea írta...

De jelenleg sajnos 1 pedagógus sincs, örülnék ha ezek kéne sakkozni hogy kinek hogyan oldjuk meg az óraszámát.
Ami biztos, hogy 2 gyermek 1 felnőttre nem maradhat.
3 gyermek + 2 pedagógus + 1 segítő már megoldható lenne, az nem okozna nagy terhelést.

tzs írta...

Ja, hogy te úgy keresel, hogy vagy ilyen vagy olyan gyógypedagógus, félreértettem, azt hittem, hogy és-és (kicsit sokalltam is, hogy így 40-80 óra/hét/gyerek fejlesztés jön ki)

Paku Andrea írta...

Igazából vegyesen keresnénk, a lényeg hogy a gyógy szócska benne legyen, mert a tankerület csak így tudja felvenni. Az hogy 3 gyógyped lenne és pl 1 konduktor, az már mindegy.