2017. április 12.

Autó átalakítási támogatás 2017

2017 januárjában a mozgássérült autóvásárlási és autó akadálymentesítési támogatás ügyintézése „A” helyről átkerült „B” helyre. Hogy miért? passz. Biztos azért, mert sok támogatási igényt bíráltak el pozitívan, amihez azért hozzáteszem, hogy a vásárlási támogatásnál olyan inkorrekt feltételeket szabnak, hogy nem használja ki a többség. Az ügyintézés áthelyezésével viszont azt sikerült elérniük, hogy senki sem tud semmiről természetesen.
Mi beadtuk idén az autó akadálymentesítési támogatásra a kérelmünket. Gyorsan hozzáteszem, hogy maximum 90.000.-Ft a támogatás összege, és az elszámolási feltételekről csak akkor lehet tudni, ha megkapjuk a pozitív határozatot. (nem tudni, hogy adott szerelőhöz kötik-e, itt is kötelező-e hitelt felvenni,stb)
Nos, nálunk a kérelmet elutasították.
Hogy miért? mert Ferkó (18 éven aluli) papírjaiban a P (többszörös és összetett betegségek), L (mozgásszervi fogyatékos), H (központi idegrendszeri sérült), J kódok szerepelnek, és ez nekik kevés. Hiába van benne, hogy halmozottan, többszörösen összetett súlyosan fogyatékos személy, aki mozgásszervi fogyatékossággal is él, ez nekik nem elég. Az ügyintéző értelmezésében az egyik jogszabály (5/2003 eszscm rendelet) szerint ez bőven elég, hiszen mozgássérült és akadálymentesítés a támogatási igény, de ez most nem elég.
A hölgy értelmezésében az van, hogy ezeknek kell benne lennie:
- K (hallási, látási fogyatékos)
- M (értelmi fogyatékos)
- N1 (Pervazív fejlődési zavarok)
Most kérdem én, attól mert valaki látássérült, hallássérült, értelmi fogyatékos vagy éppen fejlődési zavara van, miért kell autót akadály mentesíteni? Akadálymentesítés nem a mozgássérülteknek szükséges? Hogy van ez?
Most mehetünk ismét az orvoshoz, hogy az ABC betűit írja a papírunkra, mert az hogy halmozottan, többszörösen és összetetten fogyatékos nem elég…..

1 megjegyzés:

Paku Andrea írta...

Facebook bejegyzés: https://www.facebook.com/paku.andrea/posts/10206892855434677