2014. november 30.

Helyzetjelentés

Csütörtöknél tartottam a blog írásánál.
Fefével pénteken mentünk orvoshoz, előre már be voltunk írva (ha ennél rosszabb lett volna a helyzet akkor persze előbb megyünk).
Már csütörtökön nagyon nem festett rózsásnak a helyzet, péntekre meg már Fefe nagyon rosszul nézett ki, ereje semmi nem volt, hörgött veszettül, szörcsögött, köhögött, lázas volt, aluszékony. Kapott antibiotikumot és beutalót a kórházba arra az esetre ha rosszabb lenne a helyzet (etethetetlenné válna).
Szerencse a szerencsétlenségbe, hogy az oxigén palackon kívül (lassan az is lesz) mindenünk van.
Volt napi 3 alkalommal Berodual-os porlasztás, 2-3 alkalommal sima Salvus vizes porlasztás, orrszívás, lázcsillapítás, ültetve vagy oldalra fordítva alvás, kence a mellkasra, szellőztetés, váladék szívás a garatból, itatás vagy a szuper cumisüveggel vagy fecskendővel, etetés vagy kanállal vagy a kanalas cumisüveggel.
A pénteki borzasztó helyzet után (szörnyű volt így látni), szombatra már egész jól lett Fefe, de a  vér-oxigén szintje még mindig nem akar jó lenni (85-93% között mozog, és 96-99% a jó).
A mai nap inkább az este a rosszabb, estére az ember szervezete elfárad, ilyenkor mindig rosszabb.

Mit miért csinálunk:

A kanalas cumisüvegnek be kell tenni a kanalas részt a szájba, és nyomni az ételt, így nem kell várni hogy kinyissa a száját a gyermek (ha ilyenünk nem lenne, biztos kórházba kötünk ki mert Fefe pénteki ébrenléte kb 3 perc volt). Ez tényleg olyan volt mint a libák tömése, de ételt vinni a szervezetbe muszáj.
Berodual: A Berodual inhalációs oldat hörgőtágító gyógyszer, mely két hörgőtágító hatóanyagot tartalmaz, az ipratropium-bromidot és a fenoterol-hidrobromidot.
Salvus vízzel való porlasztás: (tényleg olyan mintha poros levegőt szívnál be) a légutak hurutos megbetegedésére szolgál. Kitágítja a hörgőket, feloldja a váladékot, váladékszívás könnyebb.
Pulzoximéter: mivel Fefe nem egy aktív gyermek, és nem mondja mit érez, és volt már gond az értékeivel, így szerettem volna itthon is figyelni mi a helyzet a szív területén. Mivel most meg is van fázva, nagyon örültem hogy megkaptuk ezt az eszközt. Ezzel jelenleg azt látom, hogy Fefe oxigén ellátottsága nem a legjobb, sőt, de ugye meg van fázva. A pulzusa is ingadozó, hol a normál érték (70-90) között mozog, hol felmegy egészen 130-ig ami azt mutatja hogy a kicsi szíve küzd az oxigénért. Ezzel jelenleg nem tervezek orvoshoz menni, ahogy meggyógyul folytatom a méréseket, és meglátjuk milyen az alap helyzet.
Váladékszívás a torokból: Fefe nem tudja kiköpni a váladékot, slejmet és megfázásnál azért sok van, így van itthon váladékszívó katéterünk amit a porszívós orrszívó csövével kombinálva nagyon szépen le lehet szívni a slejmet. Volt váladékszívó gépünk is, de mivel mi nem tudtuk használni és szerencsére ha nincs betegség ilyen nekünk nem is kell, így odaadtuk egy kicsi lánykának.
Orrszívás: orrfújás sem megy nálunk, így marad a jó kis orrszívós porszívó megoldás, ami nálunk nagyon jól bevált. Az elmúlt pár napban eszméletlen mennyiségű váladék távozott Feféből, ami szerencsés mert nagyon ügyesen felköhögi és ki tudjuk szívni, így nem tapad le és nem okoz még nagyobb bajt.
Persze mézes-citromos-gyömbéres tea. Étel pépesített, hogy még véletlenül sem akadjon el sehol, mivel Fefe az elmúlt pár napban képtelen lett volna rágni.

Azt hiszem jelenleg ennyi, ja igen, természetesen visszakaptam a bacijaimat, fáj és kapar a torkom, köhögök. Juhéé, remélem nem foguk ezt játszani tavaszig :S

Tegnapi kép, bizonyíték hogy tényleg jobban van :) (és még nem figyel az okosok szerint) Fefe mindig jobbra húz, a képet látva (is) észrevehető hogy balra figyel :D (Mamája kicsi virágszála)
 És persze a levegőzés is fontos :)

1 megjegyzés:

julcsi írta...

Gyógyulj meg Fefém! :) Boldog Névnapot neked!!!! ♥