Fejlesztések

Katona és a Dévény torna

A Margit kórház a Katona féle kezelésre (nem torna)esküszik. Valamelyik babának biztos használ, és van benne olyan elem ami hasznos és kell is csinálni.
Elemek:
1, forgatás: na ez nagyon jó mert egy lepedő segítségével kell a gyereket forgatni úgy hogy megemeled a testét és ő majd szépen átfordul. Lehet, hogy van olyan baba aki átfordul, de nem Fecó. Ő egy nagyon feszes, jelenleg nem látó baba aki képtelen volt letenni a kezét és úgy megfordulni hogy ne üsse meg az arcát vagy a fejét. Nem forgattuk inkább.
2, mászatás: ez jól ment neki, ha nem volt annyira fáradt hogy csinálja.
3, fejemelés: ha ébren volt nagyon ügyesen emelte a fejét. Ma már inkább áll feláll, mint felül :-)
4, felülés: na ez kegyetlen látvány, de néha sikerült neki felülnie. A háta alá teszed a kezed és megemeled a törzsét. A kicsi feje lóg hátra és innen kell neki felemelnie magát. Féltem hogy eltörik ám a gerince, de szerencsére nem lett baj, csak a köldöksérve
5, lebegő ültetés: ez az elején nem ment, viszont az erőlködéstől mindig kakilt egyet :-( ma már nagyon ügyesen ül és megtartja magát.

8 hetes korában mehettünk Dévény tornára. Már előtte felkészítettek, hogy végig fogja ordítani. Katona féle kezelést is végig ordította és tiltakozott. Na Dévénynél nincs tiltakozás, vagyis nincs rá ideje. Itt torna van keményen. Nagyon sokat javult az állapota. Az első alkalom után átaludta a fél napot annyira elfáradt. Ma már nem is alszik torna után. Még mosoly is van a torna után, és már nem ordítja végig hanem még „élvezi” is a tornát. Használja a kezét, lábát, nyitja a szemét, figyel.
A város másik végébe járunk Dévényt, de állítólag Ő az egyik legjobb így nem bánom, hogy heti 2x átutazzuk a várost mert nagyon sokat fejlődött Fecó.
Dévény és a Katona torna állítólag nem fér össze. Mi összeállítottunk egy tornát a kettőből és jól bevált.

Gézengúz

Ajánlottak egy fejlesztést amit a Gézengúzban lehet csináltatni, úgynevezett snoozelen terápia ahol egy szobában lehet minden érzékszervét egyszerre fejleszteni, fények és hangok segítségével. Elmentünk persze ez is fizetős hely. Na azt a terápiát nem csinálják még Fecónak, hogy miért nem tudtuk meg soha. Gondolták egy fizetős felmérésen, hogy Ők majd elkezdenek egy másik eljárást és szépen felépítenek egy programot.
Így elkezdtünk egy vízi terápiát. Minden nap tele kádban tornáztatom otthon is. Húzom a fejénél fogva, pörgetem, locsolom, tologatom. A lényeg hogy ingerli a víz és ha mozog akkor sem koppan hanem kellemesen mozog a vízben. Persze van olyan alkalom mikor csak én csinálom mert Őfelsége alszik. Ilyenkor sem hagyom abba, mert hátha érzi azért csak lusta :-)

Egy idő után már a kádban nem nagyon fért el, így minden héten új feladatokat tanultunk meg.
Fejlesztjük a járását, mászását, fogását is.
Nagyon szépen halad. A fejtartása nem tökéletes ami a fejlődéséhez szükséges, vagyis inkább a mozgáshoz kell majd. Figyelme még nem az igazi, de ha sikerül felébreszteni akkor hihetetlen mire képes. A sok tornának köszönhetően iszonyat milyen erő van benne.

Jó sokára telt be a pohár. Egyszerűen nem léptünk előre, olyan volt mintha hetente elmentünk volna idétlenkedni 1 órát, és persze mind ezt jó pénzért. A végére igaz bejutottunk ebbe a híres szobába, de semmi nem történt ott sem, így elhagytuk őket.

2012.
Nagyon sok terápiát és gyógymódot kipróbálva arra jutottam, hogy a HRG, csontkovács és a Thera Suit terápia az ami nekünk jó. Ez a kettő áttörést hozott.
Dévény: Jártunk Fefe 8 hetes kora óta Dévény terápiára ami Budaörsön volt a legjobb, ide 2011 nyaráig tudtunk járni mert a költözés miatt ez már nagyon messze volt. Dunakeszin is jó fejlesztést kapott, de a tornásznak volt 1-2 olyan megjegyzése ami alapján azt szűrtük le, hogy nem ért a sérültebb gyerekekhez és negatívan nem lehet fejleszteni, váltottunk. Szentendrén egyszerűen csapnivaló volt a tornász, pedig jókat hallottunk róla, pár alkalom után váltottunk. Oké, hogy meg kell ismerni a gyereket, de ha csak fekve nyomkodom attól nem fog kúszni :S Én elején mikor kiköltöztünk Maglódra megpróbáltunk visszamenni Budaörsre a az első tornászhoz, de Ő annyira erősen kezel, hogy az már nem neki való. A Dévény féle terápiát egyenlőre lezártuk.
Csontkovács: Kb márciusban találtunk rá Szabó Éva csontkovács hölgyre aki természetgyógyászattal is foglalkozik. Szépen átmozgatja Fefét, megropogtatja, erősíti a tartását, energiát ad neki. Ő jó nekünk :)
Thera Suit: szerencsére májusban lehetőségünk volt egy lengyel cég terápiáját kipróbálni Magyarországon. Sokan járnak ki hozzájuk Varsóba, amit eddig több gyereknek kifizetett az OEP, de mi egyenlőre ezt próbáltuk ki. Negyed évente jönnek és 2 hetes intenzív terápiákat tartanak, anyagi gondok miatt csak 1 hetet voltunk, de már ez az 1 hét is jó kis fejlődést hozott Fefe életében.Szeptemberben lesz a következő 12 napos terápiás hét, erre is mindenféleképpen megyünk. Ez a terápia nagyon jó, nagyon sajnálom hogy Magyarországon ilyen nem lehet. hogy miért? Kérdezzük meg az okosakat akik semmivel sem foglalkoznak :(
HRG: Szentendrére járunk már 1-1,5éve Horváth Ágihoz HRG úszásra. Volt több hetes, hónapos kihagyásunk de szerintem ez nagyon jó Fefének. A vízben ellazul, könnyebben tud mozogni, más fajta ingert ad a kis agyának. Ez is jó :)
TSMT: Jó ez a tornai is annak aki talál olyan fejlesztőt aki tényleg ért a sérültekhez. Eddig volt 3 ilyen tornászunk. Sajnos az első túl sokat akart. Olyan feladatokat írt ki Fefének amiket nem lehetett megcsinálni vele mert akkor még feszítette magát, csak kínlódás volt ez a torna. A másodiknak nem volt ideje velünk foglalkozni. A harmadik meg sokkot kapott, hogy sérült Fefe, szóval hamar kiszórtuk.

Jelenleg: Thera suit, Vakoda úszás, Vakoda egyéni fejlesztés, Csontkovács, Panni néni.

Tervbe van: Vojta, Spanyolország, Pfaffenrot manuális terápia, Ayres terápia.


2013-2014:
Vojta módszert kipróbáltuk, Fefénél nem vált be. Sajnos a pontok nyomásánál orrvérzés és erős feszítés jött elő, így abbahagytuk szinte azonnal.
Nazarov műtét megtörtén 2014 márciusában, 26 ponton volt bemetszés.

2014.08.16.:
Jelenleg Varsói Olinek terápiás központba járunk, ahogy az anyagiak engedi, évi 2 jó esetben 3 alkalommal 2 hetes intenzív terápiára. Magyarországon is megtalálható már, de a bizalom annak a helynek a vezetőjében nincs már meg, (volt, de csúnyán át lettünk verve), így ezt kihagyjuk. És drága is, kevesebbet kap..... szóval nem járunk oda. 
Szuper tornásza van Fefének, aki heti 3 alkalommal jár házhoz.
Lovagolni járunk heti 2 alkalommal.
Óvoda szeptembertől folytatódik, ekkor derül ki hogy mennyi egyénire lesz szükség és azokat időben hogyan tudjuk összehozni.
Nazarov doktor kontrollja elcsúszik januárra, de ez nem baj.
Sok minden van még tervben, ezt majd később.

Nincsenek megjegyzések: