2014. június 30.

Akadálymentesítés :)

Igényeltük és megkaptuk a mozgáskorlátozottak számára pályázható akadálymentesítési támogatást.
Picit macerás a dolog, mert először is el kell menni egy OTP fiókba, nálunk Gyömrőn van. ott odaadják a papírhalmazt amit ki kell tölteni, ehhez kell egy árajánlat (ennek a 70%-ról kell NAV által hitelesített számla), tervrajz, orvosi papírok amik igazolják hogy az adott személy (jelen esetben Fefe) mozgáskorlátozott és az a legjobb ebben az esetben ha az állapota véglegesnek van minősítve (sajnos ez az igazolás is megvan).
Ha biztosra szeretne menni az ember, akkor egy MEOSZ-os képviselővel átnézik a pályázatot, amennyiben Ő is rendben találja mehet vissza a papírhalmaz az OTP-be.
Na itt jön az első kifizetés, persze az igénylő részéről (máris mínusszal kezdünk), mert kell tulajdoni lap és térképmásolat, ez jelenleg 12.000.-Ft.
Az OTP hivatalból kirendel egy helyszíni szemlét, ennek kivételesen nincs díja, majd elküldi a papírokat a MEOSZ-hoz, és ha Ők hivatalosan rendben találják akkor engedik a támogatás folyósítását.
Amint ez megvan lehet bemenni az OTP-be és aláírni a szerződést, aminek persze költsége van, méghozzá 4.500.-Ft.
A támogatás összege 150.000.-Ft, amiből 10%-ot visszatartanak addig amíg nincs készen és nem szemlézték.
Amint készen leszünk az átépítéssel (rámpa kialakítása lépcsővel kombinálva, és a fürdőszoba átalakítása kád helyett ülőkád és fürdőpanel, és persze a küszöbök leszedése ahol kell) el kell menni az összes számlával a NAV-hoz és hitelesíttetni kell.
Amint ez megvan, jöhetnek szemlézni és megkapjuk a fennmaradó 10%-ot is.
Ja igen, költségekről még annyit, hogy nyitni kell egy OTP-s lakossági folyószámlát (amennyiben nincs persze), így ha máshol van számlánk akkor vagy megszüntetjük azt vagy bevállaljuk hogy még legalább 3 havi számlavezetési díjat is kifizetünk, na de ugye ne panaszkodjunk mert legalább így is van valami támogatás.

Az átépítésre van összesen 120 nap, így amint elutaztunk Varsóba 2 hét rehabra, addig itthon megy a nagy üzemi munka :) 

Sajnos muszáj átalakítani, egyenlőre esélytelennek látom, hogy Fefe valaha is önállóan fog közlekedni. Amennyiben sikerülne eljutni egy járás segítő önálló tolásáig, akkor is a küszöb akadály, a lépcső meg kezd az ellenségükké válni :) A tolószékhez, babakocsihoz, ki hogy hívja, annak is akadály a küszöb és a lépcső.
A fürdőszobában a nagy kádat kisebbre kell cserélni, méghozzá egy ülőkádra, mert abban talán könnyebb lesz  fürdetni Fefét, a zuhanyzóba meg egy olyan széket szeretnék ami tusoláshoz alkalmas (http://www.leckey.com/products/advance-bath-chair/), de ez most jelenleg nem fér bele a költségvetésbe már.

Képekkel természetesen a végén jövök :D

Nincsenek megjegyzések: