2016. január 24.

Laktózérzékenység + neurológia

Még december 31-én volt a laktózterhelés. A gasztroenterológus azt szűrte le abból illetve az utána jelentkező tünetekből, hogy Fefe nem laktózérzékeny, folytassuk a görcsök kiderítését a neurológián. (hasfájás, kiütések)
Mivel más ötletem nem volt, tényleg körbejártunk már mindent, így a neurológus javaslatára elkezdtük szervezni, hogy Fefe egy kísérleti gyógyszer alkalmazásába fog részt venni. 
Ezt a gyógyszert már alkalmazzák 16 éven felülieknek. 
A leírásában ez van: A Vimpat nem javasolt gyermekeknek és 16 éves kor alatti serdülőknek. Ebben a korcsoportban a biztonságosság és a hatásosság még nem ismert. 

Őszintén megvallva, minden porcikámmal azon voltam, hogy hogyan tudom elkerüli ezt az egész kísérletezgetést. Fefe olyan szépen fejlődik, de ha a görcsök valóban mind epilepsziás roham, akkor igenis kell tenni valamit.
Nem vagyok annak a híve, hogy ha 1 gyógyszer nem fogja meg a rohamokat, akkor adjunk mellé másikat, de ez a Vimpat ilyen. Szerintem, ha 1 gyógyszer nem hat, akkor azt nem kell tovább adni, hiszen minek, másikat kell cserélni. Ami több éve nem segített, az lehet hogy most segíthetne, de a neurológus nem váltaná le a mostani gyógyszert, hiszen eddig nagyon is bevált. 
Mindegy, a neurológussal megbeszéltük, hogy elhozzuk a papírokat, átolvassuk és vágjunk bele, mert a gyerek ráng, görcsöl.
Amíg a neten kutattam ez az új szer mellékhatásai után, ránéztem a jelenlegi gyógyszer adataira (jött egy sugallat).
Amíg mi, már 1 éve azon küzdünk, hogy a gyerek tejmentesen, laktózmentesen egyen, közben a Topamax (epilepszia kezelésére való gyógyszer) is laktóz tartalmú szer. Ez nagy betűkkel fel van tüntetve a leírásában, de eddig tényleg eszembe sem jutott.
Így majdnem a guta ütött meg, és gyorsan kiváltottunk neki egy  Lactase Comfort csepp nevű szert, ami a laktóz lebontását segíti.
És láss csodát, Fefének minden rángása megszűnt. Nem egyik napról a másikra, kellett pár nap mire hatott, de segített. 

Jelenleg azt mondjuk, hogy nem vágunk bele semmilyen kísérleti gyógyszerbe. Még van 1 hetünk addig, mire a találkozó meg lett beszélve a neurológussal, ha addig sem lesznek görcsök, az új gyógyszert természetesen nem alkalmazzuk.

És keresünk egy új gasztroenterológust.
Igazából nem értem, hogy miért utasította el a laktózérzékenységet, hiszen a hasa is fáj tőle, az arcán, száján és karjain is azonnal kiütések keletkeznek amint laktóz tartalmú ételt eszik.
Ezzel a cseppel ehet bármilyen laktóz tartalmú ételt, de azért mértékkel, nem akarom a szervezetét vele bombázni, hiszen nem bírja.
(és jön a nagy kérdés, hogy szó nélkül lelépjünk a gasztróról, vagy azért beszélgessek-e el vele….) 

4 megjegyzés:

esy írta...

Szia!
Én nem mennék vissza hozzá. Keresnék egy allergológust.
Drukkolok, hogy a laktáz hosszú távon beváljon! :)

Eszter

sokvagyok írta...

szia,
nekem is gondot okoztak a tejtermékek már vagy 15 éve, el is mentem orvoshoz, megnézték van-e problémám a laktózzal és hát nem volt, így ezzel el is küldtek szépen haza, senki se foglalkozott velem tovább.

sok-sok év szünet után, amikor már elég rosszul voltam, egyszer csak kiderült (biorezonanciláis vizsgálattal...), hogy nem a tejcukorra, hanem a tejfehérjére vagyok allergiás, az okozott nálam gondot (másokat, mint Fefénél, inkább anyagcsere jellegűeket). ahogy abbahagytam a tejtermékek fogyasztását, másnaptól jobban lettem.

hátha segít ez az info is :)

julcsi írta...

Hiányoztok innen is! :) ♥

Paku Andrea írta...

Köszönöm, segített az infó :)