A reflux étrendi kezelése
Az étrend célja a gyulladt nyálkahártya irritációjának megszüntetése és a gyomortartalom további visszacsorgásának megakadályozása. Kerülendő a nyelőcső alsó záróizmának feszességét csökkentő nyersanyagok, mint pl. a zsíros ételek, alkoholos italok, menta, borsmenta, csokoládé, koffeintartalmú italok. Javasolt a napi többszöri (min 5) kis étkezés, nyugodt körülmények köz9tt, alaposan megrágva a falatokat. Az utolsó étkezésre a lefekvés előtt legalább 2-3 órával kerüljön sor. Kerülendő a szűk ruházat, szoros öv. Alváskor célszerű megemelt fejvégű testhelyzetet biztosítani.
(Fefe 3x eszik, a vacsora közvetlenül a lefekvés előtt van. Vagyi után még ölben szokott lenni, de megszokta, hogy vacsi után alvás van. Nem kap sem alkoholt, sem koffeint, csokoládét sem és mentát sem.)
Javasolható élelmiszerek:
- Gabonafélék, kenyér, péksütemény:
Teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával vagy magvakkal dúsított kenyér, péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
- Zöldség és főzelékek, gombák, hüvelyesek.
Saláták zsírszegény öntettel (pl. kefires, joghurtos). Párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek. Habart és diétás rántással készült főzelékek. Burgonya (zsiradék nélkül), kukorica (alkalmanként max. 20dkg), hüvelyesek (alkalmanként mx. 15dkg), gomba
- Gyümölcsök:
Friss asztali gyümölcsök ( a magas cukortartalmú gyümölcsökből pl. banán, szőlő alkalmanként mx. 10dkg), kevés cukorral készült kompót, befőtt, lekvár (max. 2 teáskanálnyi)
- Olajos magvak:
Gesztenye, pattogatott kukorica (só és vaj nélkül)
- Zsiradékok:
Növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (pl. Delma light, Linco light, Flóra light). Alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben.
- Húsok, húskészítmények, hal:
Szárnyasok (csirke, pulyka) bőr nélkül, sovány sertés, marha, borjúhús (pl. karaj, comb), vadhús, nyúl, tengeri halak, natúr lében eltett halkonzerv, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli, baromfi felvágott, zöldséges felvágott), zsírszegényen elkészített húsételek (grillezve, főzve, párolva, teflonban, alufóliában, cserépedényben sütve)
- Tej és tejtermékek:
1,5% zsírtartalmú tej, kefir, light és natúr joghurt, joghurthab, író, aludttej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány max. 20% zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai, Köményes, mozzarella)
- Tojás:
Hetente max. 5db, zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, lágy, buggyantott, teflonban sütött)
- Édességek:
Gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, főzött krémek, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzli szelet, korpás keksz
- Italok:
Víz, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcs és gyümölcstea (kivéve menta, borsmenta), koffeinmentes kávé, zöldséglé (pl. karotta, sütőtök, cékla), 100%-os gyümölcslé (kivéve a magas savtartalmú fajtát), vízzel, sovány tejjel készült turmix
- Fűszerek, ízesítők:
Fahéj, szegfűszeg, édes – nemes fűszerpaprika, petrezselyem, kapor, majoránna, köménymag, babérlevél, borsikafű, sáfrány, vanília, reszelt citromhéj, citromlé, méz, tengeri só
Kerülendő élelmi anyagok:
- Gabonafélék, kenyér, péksütemények:
Finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemény, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú száraztészta, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), kelt és bő zsiradékban sült tésztafélék (pl. bukta, fánk), tepertős pogácsa, kalács
- Zöldségek és főzelékek, gombák, hüvelyesek:
Bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített főzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret, bundázott zöldség (pl. rántott karfiol, gomba)
- Gyümölcsök:
Szirupos gyümölcskészítmények, cukrozott gyümölcslevek, nektárok, aszalt gyümölcsök
- Olajos magvak:
Dió, kesudió, kókusz, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag
- Zsiradékok:
Szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz, sózott margarin
- Húsok, húskészítmények, halak:
Pecsenyekacsa és liba, olajos halkonzervek, angolna, bő olajban sütött húsok (pl. rántott szelet), fűszeres magyaros ételek (pl. pörkölt), tepertő, kolbász, szalámi, 30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak (pl. Olasz, Veronai, Soproni, kenőmájas), velő, zsíros sertés és marhahús (pl. csülök, dagadó)
- Tej és tejtermékek:
tejszín, zsíros tej, tejszínes krémsajt, füstölt sajt, érett sajtok (pl. Camembert, Brie), penészes sajtok (pl. Márvány sajt), 20%-os tejföl
- Édességek:
Csokoládé, tejszínes torták, vajas krémmel készült sütemények, tejszínes fagylaltok
- Italok:
Szénsavas ásványvíz, szénsavas üdítőitalok, magas savtartalmú zöldség és gyümölcslevek (pl. paradicsomlé, narancslé, grapefruit-lé), cukrozott gyümölcslevek, kávé, Cola
- Fűszerek, ízesítők:
Csípős fűszerpaprika, bors, chili, vöröshagyma, fokhagyma, mustár, ketchup, ecet
7 megjegyzés:
Szia.
Előre bocsátom, hogy NEM ÉRTEK a refluxhoz.
A véleményem:
Tök jó, amit a refluxról találtál/kaptál! A szokásos étrendtől (1-3 évesek étrendje) messze el kell térnetek, az tuti.
Próbaként: Én a helyedben megpróbálkoznék az üres serpenyőben kis ideig pirított búzadarával, ha látod, hogy a sav zavarja Fefét. Ez nagyon jól felszívja, előre elkészíthetsz bármennyit, és mindig nálad lehet.
Kérdés, hogy magában meg tudja-e enni…..
De ez nagyon jól felszívja a savat és egészségesebb kicsit, mint a zsemlemorzsa változata. Nekem terhesen ez jött be egyedül!
Glutén:
Azt én alapból kerülném. A sérült bélfal gliadomorfinná alakítja ,ami a vérbe kerülve eljut az agyba és nagyon rossz hatást fejt ki! (skizofrénia, autizmus……….)
Nem kellenek az opiátok!
Sőt egy hónapig én az összes gabonát kerülném, utána adnék gluténmenteset!
A főzelékeket lehet önmagukkal sűríteni, nem kell bele feltétlenül rántás!
Tej: én kerülném TELJESEN! se sajt, se joghurt, semmi.
KazeoMORFINNÁ alakul, és eljut az agyba ez is!
Tápszer: Hogy egy ennyi idős gyereknek szüksége van-e tápszerre, ez egy vitatott kérdés. Szerintem nem feltétlenül!
Nem tudom, milyen tápszeretek van, de én két félét ismerek: tej- és a szójaalapú. (illetve van tej- és szójaérzékenyeknek is valami, de bele sem merek gondolni, hogy abba mi a sz*rt tesznek!)
A tej alapút a fentiek miatt zárnám ki.
A szóját pedig nagyon nagyon kizárnám!!!
Sajnos a szójagyártás során a szóját savazzák, alumíniummal keverik…. Szóval egy rákkeltő fehér szar por lesz belőle, amiből a tápszer készül. Hogy a pajzsmirigyre kifejtett hatásáról ne is beszéljünk (hormonok)!
A tápszer savasít!!! Nyákképző!!
A hús is savasít! Adhatsz, de ne túl sokat.
Ételpárosítás:
A savas és a lúgos kajákhoz eltérő emésztőenzimet termel a szervezet. Ezért nem szabad összekeverni savast és lúgost, mert akkor egyik tuti nem fog megemésztődni, és ott „rohad” el a bélben és puffadást, fájdalmat okoz, nem beszélve arról ,hogy az emésztetlen kaja felszívódik a sérül bélfalon és bejutnak a toxinok a vérbe, onnan meg mindenhova - agyba is!
A PH Csoda könyv linkét már korábban átküldtem neked, abban szépen el van írva, mit mivel.
Pl: gyümölcsöt csak magában!!! (vagy turmixolva zöld levelekkel, pl alma-salátalevél, banán-petrezselyem…)
ja és próbálkozhatsz zöldséglevekkel (alma-répa,cékla... hátha szereti valamelyiket - persze nyersen)
A fentiekről orvossal nem igen tudsz beszélni, felesleges is, sajnos.
hát sok sikert!
Hu Csibe nagyon jokat ir, Andi, ez meger egy misez!
Sziasztok!
Ez a refluxos a,papír egy összefoglaló, gondolom egy "normál" refluxosnak így kéne ennie.
Fefe nem kap tejterméket a tejérzékenység miatt.
Általában a főzelékeket önmagával sűrítem, nem igen szoktam neki rántással sűríteni.
Tápszert kap (Humana SL), legalább ezt megissza mint folyadék.
Zsemlemorzsát nem kapott, de a búzadarát kipróbáljuk.
A lúgosítás folyamatban, most kicsit begyorsítok és elkezdünk szinte csak lúgos ételeket enni. Ma megcsinálom a táblázatomat (már alakul), hogy mik lúgosítanak és mik savasítanak. A könyv beszerzése folyamatban.
Kérdés: ha csak lúgosítunk az nem baj? A gyomorsavnak is megvan a maga szerepe. Vagy ilyen helyzetben kerüljük?
Ja és a glutén elhagyása azonnal. Oké. De ezek nem kellenek egy fejlődő szervezetnek?
Nagyon, nagyon szépen köszönöm :)
Ja és a szója, na azt sosem fog kapni, nincs a rá szüksége.
a Humana SL, úgy tudom szójás, nem?
( lehet esetleg kókusztejet készíteni helyette, steviával finom,vagy mazsolával, datolyával, mézzel)
Illetve hátha a zöldségleveket is megkedveli.
De a tofu, misu, azok nem olyan rosszak, máshogy készülnek szójából.
nem tudsz túllúgosítani egy savas gyereknél :-(
A gyomorsav akkor jó, ha 3 alatt van, akkor tudja a pepszin végezni a dolgát (fehérje bontás). Savas gyereknél ezt nehéz elérni, lúgosíts csak nyugodtan!
Ja és vegyél valóban lúgos vizet, a 7, 3 az szinte csak semleges.Vegyél legalább 9-est.
hogy mi kell egy fejlődő szervezetnek? Erre nincs válasz. Csak a saját megfigyelésid a fontosak, szerintem.
Ha segítség kell, keresd fel dr Kuklis Esztert, ő nagyon jó! (tud vércsepp analízist is)
tej helyett: http://autizmus.gportal.hu/gindex.php?pg=22836302
http://autizmus.gportal.hu/gindex.php?pg=22836302
A házilag készített kókusztej is jó?
az a legjobb!
Megjegyzés küldése