2013. március 30.

Csont 2


Gondoltam folytassuk a csontos témát, mert nagyon sok üzenetet és tanácsot kaptam, amit köszönök szépen. 

Fefe egy ideig kapta a calcimusk ampullát, de a vesés doktornő leállította a vesekárosodás elkerülése végett. A Calcimusc oldatos injekció kalciumot tartalmazó gyógyszer, amely helyreállítja a különböző okok miatt létrejövő alacsony vérkalcium-szintet. Fefe ezt a szert szájon át itta meg, nem szurkáltam minden nap.
Mivel ezt a forrást ki kellett iktatni, így bevezettük a darált szezámmagot. Súlyarányosan több kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej (hétszer annyit), vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak közül pedig egyenesen kiemelkedik. A kalcium mellett jelentős mennyiségben található benne magnézium, kálium, foszfor, vas, A-, E-, B1-, B2-vitaminok. Rendkívül sokrétű a felhasználhatósága: pirítva, őrleményként, krémként, sózva (szezámsó) hidegen sajtolt olaj formájában tehetjük péksüteményekre, salátákra, köretekbe. A NES eredmény a szezámmag fogyasztásától nem mutatott kalcium hiányt. Minden uzsonnánál a gyümölcsbe keverek 1 kiskanálnyi magot.
Tej helyett kókusztejet szokott kapni Fefe, lehet még venni vagy akár házilag készíteni mandulatejet, rizstejet, szójatejet is, amik jelentős kalcium tartalommal bírnak.
A gabonák közül a hazánkban még nem annyira ismert amaránt a legjobb kalcium forrás,   amely a Föld egyik legősibb kultúrnövénye, és az inkák igazi kincsének nevezik. A kalcium mellett gazdag magnéziumban és vasban is.
Nagyon hasznos és jó minőségű kalcium és még sok hasznos nyomelem és enzimek tárháza a kék-zöld alga.
A zöldségek közül a sötétzöld növények, mint a brokkoli, a leveles kelfélék,  a petrezselyem, a zellerzöld tartalmazzák a  legértékesebb kalciumot.
Gyümölcsök: narancs, alma, banán, és a legtöbb az aszalt szilvában.
A halak közül a szardínia amely különösen gazdag kalciumban.
Magvak: szezámmag, mák, olajos magvak és a magtejeknél már említett mandula.
Az sem mellékes, hogy a kalcium mennyire tápegész formában található meg az adott táplálékban, milyen a kalcium és magnézium aránya (a legjobb a 2:1-es arány),  és lehetőleg minél kevésbé feldolgozott formában fogyasszuk.
Sajnos Fefe igen kis mennyiségű ételt fogyaszt (korához képest), így elkezdtünk egy új, természetes magnézium/kalcium keveréket. Kapja a multi vitamint is, így a körzeti orvossal kedden megbeszélem, hogy itt nálunk milyen lehetőségek vannak egy teljes vérkép kérésre, illetve a Nes is felméri majd havonta a szintjét. 

A D-vitamin már más téma.
A napfényvitaminnak is nevezett D-vitamin nem csupán a csontok egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet: erősíti az immunrendszert, álmatlanság-, illetve feszültségellenes hatása is ismert. A D-vitamin annyiban különbözik más vitaminoktól, hogy szervezeted képes az előállítására. Ehhez azonban napfényre, egészen pontosan UVB sugarakra van szükség.
Az állati eredetű táplálékok, különösen a máj fogyasztása melegen ajánlott, ha el akarod kerülni a D-vitamin-hiányt.
Az olajos halak, mint a hering, a lazac és a tonhal mind-mind további gazdag D-vitamin-forrást jelentenek.
A D-vitamin egyik legjobb forrása egyértelműen a tojássárgája.
A margarin, valamint a vaj is biztos forrása a létfontosságú vitaminnak.
Napi egy pohár tej segít, hogy ne alakuljon ki a szervezetedben D-vitamin-hiány.
Megoszlanak a vélemények, hogy lehetséges-e túladagolni a D-vitamint. Annyi biztos, hogy szervezetünknek nincs óriási mennyiségre szüksége és mivel zsírban oldódik, ezért nem is kell naponta bevinnünk. Ha mégis hányingert, hányást, hasmenést tapasztalunk, inkább forduljunk szakemberhez.

Ha ezek a vitaminok kellő mennyiségben vannak jelen egy szervezetben, még akkor is elengedhetetlen a megfelelő mozgás. A csontok úgy fejlődnek, ha használjuk őket. Azoknál a gyermekeknél a fogaknál is megfigyelhető, hogy ha nincs használva egyszerűen kiesnek. A csontok is így vannak, főleg azoknál akik nem használják úgy, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva.
Fefe képes állni a lábán teli talppal, meg tudja tartani a súlyát, guggolásból képes felállni, tud ülni, tartja is magát ülésben is, nyújtott kézzel rövid ideig tud támaszkodni, de ezeket „csak” képes megcsinálni. Fekvésből nem képes sem megfordulni, sem felülni, sem sehova haladni, így a csontok és az izmok nincsenek „rendesen” használva.
Lehet és kell is tornáztatni, így elkerüljük a leépülést, segítünk fejlődni és erősödni, de amíg Ő önállóan nem mozog addig mindig is „bajok” lesznek a csontsűrűségével. Ez nem azt jelenti, hogy csontbetegsége lenne, egyszerűen gyenge (még) a csontrendszere, de lehet és kell is erősíteni.

Nincsenek megjegyzések: